Nagyot esett tavaly a kőolaj kitermelés

2021-ben csupán 3,2 millió tonna volt az OMV Petrom által kiaknázott kőolaj mennyisége.

Rohamos ütemben csökken a kőolaj-kitermelés Romániában, a folyamat még gyorsult is 2021-ben. Az egyetlen számottevő hazai kitermelő az OMV Petrom, mely 3,2 millió tonna kőolajat hozott felszínre tavaly. Ez 9 százalékkal marad el az ez évvel korábbi 3,5 millió tonnától.Csökkenőben van az olajkutak hozama | Fotó: Pixabay

Az osztrák többségi tulajdonban levő vállalat 2012-ben még 4,4 millió tonnát termelt ki az energiahordozóból, tehát kevesebb, mint egy évtized alatt 27 százalékkal esett vissza a termelés. Ez kifejezetten kedvezőtlen folyamat, főleg az aktuális körülmények között, amikor a kőolaj világpiaci ára meredeken emelkedik. A tavalyi nagyarányú csökkenéshez az is hozzájárult, hogy a vállalat felszámolta kazahsztáni érdekeltségeit.

A belföldi termelés csökkenése miatt az elmúlt években folyamatosan nőtt az import. A külföldi kőolaj nagyrészt Kazahsztánból származik, ezzel látják el az ország legnagyobb finomítóját, a Petromidiát. Az Országos Kereskedelmi és Iparkamara adatai szerint 2021 első nyolc hónapjában 930,9 millió dollár értékben vásároltunk termékeket a közép-ázsiai országból, amiből a kőolaj 900 milliónál többet tett ki.

A romániai kőolaj-kitermelés csúcsát 1976 jelentette, 14,7 millió tonnával, aminek a legnagyobb része exportra ment. Azóta a kitermelt mennyiség folyamatosan csökken. 1997-ben 6,5 millió tonna fekete aranyat hoztak a felszínre, a tavalyi mennyiség ennek már a felét sem érte el.

A csökkenés fő oka a tartalékok kimerülése, ami természetes, figyelembe véve, hogy az országban már 150 folyik ipari léptékű kiaknázás. Ezt a jelenséget jól példázza, hogy míg Romániában egy olajkút átlagban napi 22 hordó nyersanyagot hoz a felszínre, addig egy norvég 2 350 hordónyit. A termelés szintjének a csökkenéséhez az is hozzájárul, hogy az OMV Petrom a kelleténél kevesebbet költött új lelőhelyek felkutatására.

Nem csupán a kőolaj kiaknázása van leszálló ágon, hanem a földgázé is. Tavaly az OMV Petrom mindössze 3,7 milliárd köbméter földgázt termelt ki, ami a vállalat történetének a leggyengébb eredménye. 2004-ben, a cég privatizációjának évében az OMV Petrom 6,4 milliárd köbméter gázt hozott felszínre.

Kapcsolódók

Kimaradt?