Az OMV Petrom szerint a fekete-tengeri földgáz kitermelése nem késhet tovább

Az OMV Petrom szerint a fekete-tengeri földgáz kitermelése nem késhet tovább, ezért ha a román hatóságok nem fogadják el idén a megígért offshore kitermeléseket szabályozó jogszabály-módosítást, okafogyottá válhat a fekete-tengeri projekt a klímasemleges célok miatt jelentette ki szerdán Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója.

A Fekete-tenger legjelentősebb gázmezőjében, a Neptun Deepben az osztrák cég birtokolja a kitermelési jog 50 százalékát, másik 50 százalékát az amerikai ExxonMobil, amely jelenleg tárgyalásokat folytat a román Romgaz vállalattal a részesedés megvásárlásáról.

Verchere elmondta, hogy amennyiben az idén nem születik meg a befektetők számára kedvezőbb jogszabály-módosítás, lekéshetik az utolsó vonatot is, utalva ezzel arra, hogy Románia is vállalta, hogy 2050-ig klímasemlegessé teszi az energiatermelését. A vezérigazgató szerint emiatt létfontosságú lett, hogy a jogszabálymódosítás az idén megtörténjen, mert az átállás ideje alatt szükség lesz a gázra, hogy kiváltsa a környezetszennyezőbb szenet az energiatermelésben, ezért iparkodnunk kell, és tudnunk kell, hogy ez a beruházás fontos Románia számára". Mint mondta, csak akkor hajlandók befektetni, ha stabil adójogi környezetre számíthatnak, hiszen több milliárd euróról van szó.

Szintén szerdán Rainer Seele, az OMV vezérigazgatója Bécsben úgy nyilatkozott, hogy a Petrom jövője és kilátásai szempontjából fontosabb, mint valaha" a fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező kitermelése.

A tavaly decemberben hatalomra került jobbközép kormány megígérte, hogy a befektetők számára kedvezőbben módosítja az úgynevezett offshore-törvényt, de mindeddig nem történt érdemleges lépés. A földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Máramaros megyei tanács sajtóosztálya)í

Kapcsolódók

Kimaradt?