banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Sokkal nagyobb a perui olajszennyezés, mint azt gondolták

Az első adatoknak csaknem a duplája, feltehetően mintegy 11 900 hordónyi olaj került a vizekbe Peru partjainál.

Csaknem 12 ezer hordónyi olaj folyt a tengerbe | Fotó: Agerpres/EPAA dél-amerikai ország kormánya szerint a perui partoknál történt olajszennyezés kétszer akkora, mint amiről korábban beszámoltak – írta a BBC. Ruben Ramirez környezetvédelmi miniszter pénteken közölte, hogy január 15-én csaknem 12 ezer hordó olaj szivárgott a tengerbe. Ez a szám a duplája a korábban közzétett adatoknak.

A perui kormány ökológiai katasztrófának nevezte az esetet, ami a halállomány és a tengeri madarak pusztulásáért felelős. A baleset akkor történt, amikor a Repsol olajvállalat tartályhajójáról kiömlött az olaj La Pampilla finomítójában, mert a Tongán történt vulkánkitörés szokatlanul magas hullámokat idézett elő.

Peru kártérítést követel a vállalattól, az ügyészek vizsgálatot indítottak a Repsol incidensben játszott szerepét illetően. A bíróság pénteken helyt adott annak a kérésnek, hogy a folyamatban levő vizsgálat miatt a cég 18 hónapra nem hagyhatja el az országot.

A Repsol elmondta, hogy teljes mértékben együttműködik a nyomozással. A vállalat számításai szerint a kiömlött olaj mennyisége körülbelül 10 396 hordónak felel meg. A kormány felülvizsgált becslése szerint ez a szám 11 900 hordó – a korábban közölt 6000 hordónak majdnem a duplája. A környezetvédelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a kiömlött olaj egyharmadát már sikerült visszanyerni az óceánból.Az olaj közel egyharmadát sikerült visszanyerni | Fotó: Agerpres/EPA

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?