Elkészült a legnagyobb környezetszennyezők idei ranglistája

A vezető üdítőgyártók miatt kerül a legnagyobb mennyiségű műanyag hulladék a természetbe.

Idén is elkészítette, immár negyedik alkalommal, a műanyaggal történő környezetszennyezésért felelős legnagyobb cégek ranglistáját a Greenpeace. A környezetvédő szervezet tanulmánya azon akción alapul, melynek során 11 ezer önkéntes gyűjtött műanyag szemetet, főleg egyszer használatos csomagoló anyagot, 45 ország tengerpartjain.

A szennyezéshez legnagyobb mértékben hozzájáruló cégnek idén is a Coca-Cola bizonyult. A Greenpeace becslései szerint az üdítő italokat gyártó amerikai vállalat felelős globális szinten a környezetbe kerülő műanyag 10 százalékáért. A céghez köthető műanyag szemét mennyisége éves szinten 3 millió tonna körül van. 2018 óta minden alkalommal a Coca-Cola bizonyult a legnagyobb szennyezőnek.

Akárcsak a piaci versenyben, a Coca-Colát ezen a téren is a Pepsico követi. Idén változás történt a dobogó harmadik fokán, ahová a világ legnagyobb élelmiszeripari cége, a svájci Nestle helyére az élelmiszeripari termékeket, mosószereket és kozmetikumokat gyártó angol-holland Unilever került.

Az  első tíz között kizárólag multinacionális óriásvállalatok szerepelnek: Procter&Gamble, Mondelez, Philip Morris, Danone, Mars, Colgate-Palmolive. Romániában jelen van valamennyi nagy szennyező.

Bár globális szinten a Coca-Cola a legnagyobb szennyező, az Egyesült Államokban másnak jut a kétes dicsőség, a Nestle termeli a legnagyobb mennyiségű, a természetbe kerülő műanyag hulladékot.

Az általános fogyasztási cikkek csomagolására használt műanyag 99 százalékát a kőolajipar állítja elő. Ezek az egyszer használatos csomagolóanyagok fokozottan környezetszennyezőnek számítanak, mivel természetes körülmények között nagyon hosszú idő alatt bomlanak le.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?