Miniszterek jelenlétében ünnepelték a szilágynagyfalui gombaüzem fennállásának évfordulóját

A Szilágy megyei, szilágynagyfalui székhelyű Boglar Champ gombatermesztő cég 2002-ben jött létre, és az elmúlt két évtized alatt Románia legnagyobb gombatermelőjévé vált. Ennek alkalmából péntek délután, a vállalat székhelyén húszéves születésnapi rendezvényt tartottak, és felavatták egy új, hatalmas részleget.

Az ünnepségen részt vett Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, Nagy István magyarországi agrárminiszter, a megyei politikai élet képviselői, a határon túli és hazai partnerek, valamint a Boglar Champ alkalmazottai.

Tánczos Barna miniszter köszöntőbeszédében elmondta, több mint két évtizede hasonló tevékenységbe kezdett ő is. Barátjával megvásárolta az első ötven zsákot, amit micéliummal beoltott, az édesapja készítette az első polcokat, és egy volt kollektív istállóban kipróbálta a gombatermesztést. De mivel az informatika terén hamarabb ért el sikereket, így belőle „csak miniszter lett, a Németi család vállalkozásából egy szenzációs Szilágy megyei cég, amely büszkesége lehet egész Erdélynek, Kárpát-medencének”.

Magyarország kormányának agrárminisztere, Nagy István kiemelte, ünnep az, amikor az ember végignéz azon, hogy munkájának milyen eredménye lett két évtized alatt, és azt érzi, azt látja, hogy az ember csodákra képes. Az ember önmagában nem ér el hihetetlen teljesítményt, szükség van a családra, a barátokra, olyan összefogásra, ami mindezt eredményezi. Kezdődik kicsiben, egész másban, majd jönnek a lehetőségek. A Németi család sikerének titka, hogy képes volt felismerni, mindig az aktuális pillanatban, hogy mi a jó döntés. Képes volt megtalálni jó időben azt, hogy mikor, mit kell válaszolni, lépni.Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter | Fotó: Kulcsár Mária

„Ez a siker titka, és az, hogy kellő tapasztalattal, kellő bátorsággal, hittel, valaki nekifog. Akkor meg tudja építeni élete álmát, meg tudja valósítani azt a céget, amelyre Magyarországon is nagyon komolyan, büszkeséggel, irigykedve tekinthetünk. Nagyon örülök, hogy a barátságok működnek, hogy a hazai cégekkel is szoros a kapcsolat. Igen, egy térségben élünk, szomszédok vagyunk, de egy nemzetnek a tagjai vagyunk, és a barátság, az együttműködés, az üzleti siker egyik alapja” – mondta.

Végezetül azt kívánta, hogy legyenek még olyan sikerek, amelyeket hasonló módon meg tudnak ünnepelni. Az, hogy ez a cég ekkora lehet, a legkisebb dolgozójának is köszönhető – emelte ki, mert mindenki hozzátesz egy-egy kicsit minden nap ahhoz, hogy a cég növekedjen és fennmaradjon.

„Amikor a Boglar Champet ünnepeljük, akkor mindnyájan saját magukat is ünneplik, hiszen a cég önökből, élő kövekből is épül, és a sikernek önök is a kovácsai. Hasonló sikereket érjenek még el, tudjon olyan például szolgálni ez a beruházás mindenki számára, hogy érdemes küzdeni, döntéseket hozni, ezeket felvállalni, kockáztatni, hiszen a siker ott vár bennünket az út végén” – fogalmazott az agrárminiszter.

Nagy István magyarországi agrárminiszter | Fotó: Kulcsár Mária

A köszöntések után Kiss István konferáló ismertette a cég húszéves tevékenységét és tolmácsolta a cég tulajdonosának, adminisztrátorának, Németi Gergelynek gondolatait. Elmondta, húsz évvel ezelőtt nem gondolták volna, hogy ilyen hosszú, nehéz, de ugyanakkor termékeny és sikeres évek állnak az akkor induló vállalkozás és csapat elé. 2002-ben alapították meg a Boglar Champ-et és vágtak bele a nagybani gombatermesztésbe Szilágynagyfaluban. Két évtized alatt Románia legnagyobb gombatermesztőjévé váltak. Ehhez rengeteg munka, következetesség, vízió kellett, ugyanakkor együttműködések egész sora, jó időben, jó helyen, a megfelelő partnerekkel.

Mint elhangzott, minden vállalkozás sikertörténete mögött egy ambíciós ember áll, aki megvalósítani akarja álmait. Németi Gergely, a cég atyja, adminisztrátora, tulajdonosa, egy igazi self-made man, aki vendégmunkásként szerzett korábbi magyarországi munkatapasztalataira épített. Mindebben felesége, Németi Anna volt legközelebbi társa és partnere. Nemcsak házastársként, hanem társalapítóként tartotta a frontot az indulás nehéz éveiben, és azután is. A házaspár rengeteg munkát, tapasztalatot és pénzt fektetett be a cég fejlesztésébe, és meghonosították Romániában az akkoriban legfejlettebbnek számító technológiákat ebben az ágazatban.Felavatták az új termelőcsarnokot | Fotó: Kulcsár Mária

Felismerték a gombatermesztésben rejlő hatalmas befektetési lehetőségeket, megalapították Románia első modern gombatermesztő üzemét. Nem volt egyszerű bankkölcsönnel, teljes egészében magántőkéből felépíteni, megtartani, tovább fejleszteni egy olyan vállalkozást, amely az országban az új piaci rést gyakorlatilag saját magának teremtette meg. „Kemény munka volt ez, de eredményét mindannyian láthatják. A titok abban rejlik, hogy az első buktató után nem szabad meghátrálni és feladni, rá kell állni egy olyan termékskálára, amelyben van esély piacelsőnek lenni” – fejtette ki Kiss István.

Amint az eseményen kiderült, a Boglar Champ-nél már a kezdetektől a vegyszermentes gomba előállítására összpontosítottak, és ezen a területen sokáig az egyetlenek voltak a hazai piacon. Gőzzel feltöltetik a termesztő helyiségeket, mert ha a helyiség és a terület steril, akkor a gomba is betegségmentes. Ez tökéletesen alkalmas arra, hogy vegyszer nélkül meggátolja a baktériumok szaporodását, és a különböző betegségek elterjedését. Fő céljuk, hogy a fogyasztók számára egészséges termékeket állítsanak elő. Ahogy eleinte, jelenleg is a fő tevékenységi körük a csiperkegomba termesztése, ugyanakkor a cég alapítása óta a termelést kiterjesztették több Szilágy megyei telephelyre is. Az alapítás óta folyamatosan növelik a gombatermesztés volumenét, ezzel párhuzamosan próbálnak újítani, javítani a technológiai folyamatokon.

2016-ban még havonta átlag ezer tonna fehér és barna csiperkét, valamint laskagombát állítottak elő, 2021-ben ez a mennyiség havonta átlag 1200 tonna fölé emelkedett, és nincs megállás, mert nem csak a globális piac nőtt, hanem a romániai és a kelet-közép-európai is. A gomba egyre népszerűbb eleme a táplálkozásnak, és az egészséges, környezettudatos életmód szempontjából ez a népszerűség csak nő. Erre tudatosan készülnek, sőt próbálják maguknak ezt a folyamatot előmozdítani. Tennivaló van, hiszen az ország egy főre eső gombafogyasztása még mindig jóval alatta van az európai átlagnak.

Fotó: Kulcsár Mária

„Összességében elmondhatjuk magunkról, hogy amellett, hogy a termelékenység növekedésére törekszünk, a Boglar Champ fő missziója ennek a nagyszerű, szuper élelmiszernek a népszerűsítése, az ügyfél minőségi kiszolgálása, és az innovatív technológiák bevezetése a gombatermesztésben. 2002-ben ott tartottunk, hogy már nem csak Szilágy megyében vagy Romániában kaptunk elismerést az elért eredményeinkért. Nemzetközi téren is az európai és globális agrárélelmezési ágazat egyik legnagyobb vegyszermentes csiperke- és laskagomba előállítására szakosodott termelőjeként tartanak bennünket számon. Fő célunk továbbra is a termelékenység folyamatos növelése, innovatív technológiák bevezetése, valamint további stabil, megbízható partnerségek megalapozása. Az idén tovább növeljük a termelési felületet, így a megrendelésektől függően tudjuk növelni a termelést. Felvásároltunk egy komposztgyártó céget Magyarországon, ahonnan a termeléshez szükséges alapanyagokat tudjuk biztosítani. Jelenleg mintegy 350 munkatárssal dolgozunk, és ez a szám a terveink szerint nőni fog, akár meg is duplázódik. Fontosnak tartottuk mindig a helyi közösség támogatását és továbbra is kiemelten figyelünk, a helyi, Szilágy megyei és erdélyi közösségek számára fontos kezdeményezésekre, projektekre, programokra. Az adományozás, támogatás fontos számunkra, hiszen ebből a közösségből nőttünk ki, ebbe a közösségbe forgatjuk vissza nyereségünk egy részét. Mindez nem lehetne lehetséges erős, összetartó, kollegiális munkaközösség, hosszú távú és jól megalapozott partnerségek, közös célok hiányában, azaz önök nélkül” – hangzott el a köszöntésben.

A hivatalos megnyitót követően szalagvágással felavatták az új részleget, majd az est folyamán díjazták a 15 évnél hosszabb ideje a cégnél dolgozó munkatársakat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?