Minimálbér: nagyobb mértékű emelést és nagyobb összegű adómentességet akarnak a vállalkozók

A CNIPMMR azt szeretné, ha a jövő évi minimálbérből 450 lej volna adómentes, nem pedig csak 200.

Nem teljesen mértékben elégedettek a kis- és középvállalkozások a kormánynak a minimálbér növelésére vonatkozó döntésével. A Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium a napokban jelentette be, hogy január 1-től bruttó 3000 lejre nő a minimálbér, amiből 200 lej adómentes lesz. A minimálbérrel fizetett alkalmazottak ebből az összegből mintegy 1864 lejt kapnak majd kézbe.Fotó: Kiss Gábor

Florin Jianu, a Romániai Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) elnöke további tárgyalásokat szorgalmaz a témában, írja a Ziarul Financiar. „A mi célkitűzésünk az volt, hogy minél több pénz jusson el az emberekhez, ezért szorgalmaztuk, hogy a teljes 450 lejes emelés adómentes legyen. Így 1974 lej lett volna a nettó minimálbér” – nyilatkozta Florin Jianu. Elmondása szerint a jövő hét elején a CNIPMMR képviselői találkozni fognak Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és a kormány több más tagjával.

Jianu lát esélyt rá, hogy a kormány, megváltoztatva korábbi döntését, elfogadja a kis- és középvállalkozások érdekvédelmi szervezetének a javaslatát, miszerint a 3000 lejhez adjanak hozzá még 250 lejt adómentesen. Ennek az alkalmazása fakultatív volna a munkáltatók számára. „A tárgyalások sikerére jó esély mutatkozik, mivel a javaslatunknak nincs költségvetési vonzata” – magyarázta az üzletember.

Florin Jianu kifejtette, a versenyszféra azt szeretné, ha a minimálbér alakulása kiszámítható lenne, s nem az utolsó pillanatban hozna róla döntéseket a kormány. „Decembert írunk és január 1-i alkalmazásról beszélünk. Mostanra valamennyi romániai vállalatnak elkészült a jövő évi költségvetése. (…) Megpróbáljuk lerakni egy többéves tárgyalás alapjait, olyan tárgyalásokét melyek mögött van egy mechanizmus, melyek kiszámíthatóságot jelentenek. (…) Belefáradtam már, annyiszor elmondtam, hogy a kiszámíthatóság a kulcs, hogy az elején kell tárgyalni arról, ami a következő évben bevezetésre kerül, hogy legyen egy kiszámíthatóságot biztosító mechanizmus. Mostanáig nem sikerült megtalálni ennek a mechanizmusnak a kulcsát” – nyilatkozta a CNIPMMR elnöke.

A Munkaügyi Felügyelőség adatai szerint Romániában jelenleg 1,2 millió dolgozót fizetnek minimálbérrel, legalábbis papíron. Közülük 800 ezernek bruttó 2550 lej a bére, 400 ezernek pedig 3 ezer lej. Ez utóbbiak az építőiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgoznak, s mivel nem fizetnek személyi jövedelemadót és egészségbiztosítási hozzájárulást, a nettó fizetésük 2360 lej. Az építőiparban január 1-től 4 ezer lejre nő a minimálbér, miközben a két másik ágazatban az idei szinten marad.  

Kapcsolódók

Kimaradt?