A kisvállalkozók 3000 lejes minimálbért javasolnak, amiből 450 lej legyen adómentes

Nicolae Ciucă kormányfő a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány képviselőit tömörítő érdekegyeztető tanács szerdai ülésén a gazdasági paraméterek alakulásáról és a tisztességes életszínvonal biztosításához szükséges törvényes keret kidolgozásáról tárgyalt a szociális partnerekkel.

A kormány közleménye szerint a minimálbér jövő évi növelése volt a legfontosabb napirendi pont.

„Az érdekegyeztető tanácsban tett javaslatok továbbra is megfontolás tárgyát képezik, és a 2023-as bruttó minimálbér szintjéről szóló döntés alapját fogják képezni; e kérdésről a jövő hét elején tartanak egy újabb megbeszélést” – olvasható a közleményben.

Illusztráció: Molnár Boglárka

Florin Jianu, a kis- és középvállalkozások országos tanácsának (CNIPMMR) elnöke a megbeszélés után adott sajtónyilatkozatában elmondta, az általa képviselt munkáltatók egyetértenek a minimálbér 3000 lejre történő emelésével, de azt javasolják, hogy a társadalombiztosítási hozzájárulásokat továbbra is 2550 lej után kelljen fizetni.

„Ez 1963 lej nettó jövedelmet jelentene, szemben a kormány 1800 lejes javaslatával, ami úgy jön ki, hogy a 3000 lejes bérből 200 lej után nem kell adókat és illetékeket fizetni” – hangsúlyozta Jianu.

Ennek fejében a CNIPMMR az energiaárak ellenőrzés alatt való tartását kérte a kormánytól, hogy a kis- és középvállalkozások veszteségeit kompenzálni lehessen addig is, amíg az új szabályozás január elsején hatályba lép.

Radu Burnete, a Concordia munkáltatói szövetség vezérigazgatója szerint az általa képviselt munkáltatók is egyetértenek a minimálbér növelésének szükségességével. Javaslatuk szerint azonban ne csupán a minimálbérért dolgozók részesüljenek adómentességben a 450 lej után, hanem minden alkalmazott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?