Miért úszta meg Románia a Balkán negyedét érintő áramszünetet?

Egyszerűen szerencsénk volt, nem arról van szó, hogy a hazai hálózat jobb volna, mint a régió más országaié.

Háztartások százezrei maradtak villanyáram nélkül pénteken, azt követően, hogy egy üzemzavar miatt összeomlott a montenegrói energetikai rendszer. A túlterhelés miatt rövid időn belül leállt az áramszolgáltatás Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Albánia egyes területein is.Fotó: AdobeStock

„A kontinentális Európa energetikai rendszere délkeleti hálózatában beállt jelentős zavar (…) nem érintette Románia Országos Elektroenergetikai Rendszerét” – közölte a Transelectrica.

Ez való igaz, azonban a szakemberek szerint kizárólag a szerencse számlájára írható. 2021 januárjában ugyanabban a régióban következett be egy üzemzavar, ami Románia északnyugati részén áramszünetet okozott.

„Nem volt semmink pluszban vagy mínuszban, egyszerűen a szerencséről volt szó. Január 8-án, amikor áramszünet volt az egész régióban, Románia szenvedte meg leginkább. Ez alkalommal szerencsénk volt” – nyilatkozta a Hotnewsnak Dumitru Chisăliță, az Intelligens Energia Egyesület elnöke.

A szakember elmondása szerint a rendszer egyik eleme kiesett, ami láncreakciót indított el, a leggyengébb láncszem irányában. „Ez a láncszem nem a Szerbia-Románia vonalon volt, mint legutóbb, hanem az adriai part felé, Bosznia-Horvátország irányában. Tehát nem Románia érdeme, hogy így történt, nem arról van szó, hogy a mi rendszerünk jobb lenne, mint a környező országoké” – magyarázza Dumitru Chisăliță.

Véleménye szerint, mivel az energetikai hálózatok össze vannak kapcsolva, napjainkban már nem történhet meg, hogy egy ekkora áramszünet egyetlen országra korlátozódjon. A múlt heti balkáni áramszünet csak néhány óráig tartott, a szolgáltatást fokozatosan újraindították. Dumitru Chisăliță elmondása szerint volt már példa háromhetes áramszünetre is, amihez képest a pénteki igazán semmiség, akkor is, ha négy országot érintett.   

Kapcsolódók

Kimaradt?