Mélyrepülésben voltak januárban a lakossági szolgáltatások

Az informatika nagyon jól teljesített, ellenben az idegenforgalmi ügynökségek számára katasztrofális volt az év első hónapja.

Nemcsak az ipar kezdte gyengén az idei évet, hanem a szolgáltatások is. Az Országos Statisztikai Intézet adatai azt mutatják, hogy a lakossági szolgáltatások 35,7 százalékkal estek vissza 2020 januárjához viszonyítva. Ezen belül az idegenforgalmi ügynökségek teljesítménye a legrosszabb, a forgalmuk 59,9 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A szerencsejátékkal foglalkozó cégek bevételei 40,5 százalékkal csökkentek, míg a vendéglátóipar esetében a visszaesés 30,2 százalékos.

Előbbiek esetében a gyenge teljesítményért nagyrészt a járványügyi megszorítások felelősek, de visszaesés következett be olyan ágazatok esetében is, melyeket ezek nem érintik. A fodrászatok, borbély műhelyek és a kozmetikai szalonok forgalma 6,6 százalékkal maradt el a tavalyitól, a mosodáké és ruhatisztítóké pedig 17,9 százalékkal.

A cégeknek nyújtott szolgáltatások bár csak kis mértékben, de emelkedtek, 1,1 százalékkal. Ez főleg az informatikai ágazatnak köszönhető, amely 18,6 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi teljesítményét. A telekommunikáció is nőtt, 4 százalékkal, ellenben a film- és moziipar, valamint a szállítások terén csökkenést hozott 2021 első hónapja, 6,4 és 8,2 százalékosat.

Az informatika tavaly is a gazdaság egyik húzóágazata volt, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a GDP a vártnál kisebb mértékben csökkent. A szolgáltatások a bruttó hazai termék körülbelül 60 százalékát adják, ami azt jelenti, hogy januárban a GDP nem épp a kormány reményei szerint alakult. Ez persze nem jelenti azt, hogy az végéig ne válhatna valóra a prognózis, mely szerint a szolgáltatások 1,8 százalékponttal járulnának hozzá idén a gazdaság növekedéséhez.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?