banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Magára talált a hazai építőipar áprilisban

Március végén még csak 1,2 százalékos pluszt produkált éves összehasonlításban, egy hónap alatt sikerült feltornázni 5,7-re.

Ismét hasít az építőipar, amely 2020-ban az egyik húzóágazata volt a hazai gazdaságnak. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint áprilisban 15,4 százalékkal haladta meg az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbi szintet, míg az év első négy hónapjában 5,7 százalékkal.

Az áprilisi adat határozottan reménykeltő, főleg, hogy az első negyedévben úgy tűnt, egyre kisebb fordulatszámon pörög az ágazat, három hónap után csak 1,2 százalékos volt a növekedés. Figyelembe véve, hogy az országos helyreállítási terv keretében egy sor nagy volumenű beruházás fog elkezdődni, jó esély mutatkozik rá, hogy a tavalyi után újabb történelmi csúcsot érjen el az ágazat.

A pénzügyi elemzéssel foglalkozó KeysFin becslései szerint 2020-ban az építőipar árbevétele rekordot döntött, 126 milliárd lejt tett ki. Egy évvel korábban 108,7 milliárd lej volt az építőipari vállalatok összesített forgalma.

A Keysis elemzéséből kiderül, hogy az ország első számú építőipari központja Bukarest, ahol 14 ezernél több építőipari cég van bejegyezve. Az ágazati bevételek 31 százaléka összpontosult tavaly a fővárosba, 33,7 milliárd lej. Azt a szemmel látható tényt, hogy Kolozsvár és vonzáskörzete egy nagy építőtelep, a Keysis adatai is visszaigazolják: Kolozs megye az építőipar második számú fellegvára, 5 500-nál is több céggel, 7,6 milliárd lejes árbevétellel. Az erdélyi megyében tavaly 22 ezren dolgoztak az építőiparban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Erős még az építőipar Ilfov, Prahova, Iași, Brassó és Temes megyékben, utóbbi kettőben 3,7, illetve 3,6 milliárd lej volt az árbevétele. A leggyengébben Tulcea, Krassó-Szörény és Kovászna megyékben fejlett az ágazat. Mindháromban 400 millió lej volt az építőipar teljes árbevétele 2020-ban, a két erdélyi megyében a cégek száma az ötszázat sem éri el.

A legnagyobb romániai építőipari vállalat az olasz Astaldi leányvállalata volt tavaly, 1,18 milliárd lejes árbevétellel, megelőzve az osztrák Strabagot és a Construcții Erbașu Rt.-t.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?