Lesújtó az Európai Bizottság Romániára vonatkozó gazdasági előrejelzése

A uniós testület idén 6,3, jövőre pedig 5,3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányra számít.

Elég siralmas képet fest a román gazdaságról az Európai Bizottság (EB) legfrissebb prognózisa. Az előrejelzés szerint a GDP (bruttó hazai termék) 2,2 százalékkal nő idén 2022-höz képest, az éves átlagos infláció 9,8 százalék lesz, a munkanélküliség pedig 5,4 százalék. A tavalyi év végén, amikor az idei büdzsé tervezetét kidolgozta, a Ciolacu-kabinet 2,8 százalékos növekedéssel kalkulált.Fotó: Pixabay

Ami igazán mellbevágó az a GDP-arányos költségvetési hiány, mely az Európai Bizottság szerint 6,3 százalék lesz. Azt, hogy jelen pillanatban mire számít a kormány, nem igazán lehet tudni. A költségvetésben egy kezdettől fogva illuzórikus, 4,4 százalékos hiánycél szerepel, Marcel Ciolacu pedig október végén 5,7 százalékos deficitről beszélt, de mondott olyat is, hogy a hiány semmiképp nem fogja meghaladni a 6 százalékot.

A Nemzetközi Valutaalap legutóbbi Romániára vonatkozó előrejelzésében 6 százalékos deficit szerepel.

Az EB elég pesszimistának tűnik a jövő évi kilátásokat illetően is. A gazdasági növekedésre vonatkozó, 3,1 százalékos prognózisa alig marad el a kormány által várt 3,2 százaléktól, azonban a költségvetési hiány tekintetében lesújtó az előrejelzése, 5,3 százalékos deficitre számít.

Romániának az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében tett vállalása értelmében 2024-ben 3 százalékra kellene leszorítania a költségvetési hiányt, ami, a pénzügyi elemzők egyöntetű véleménye szerint teljességgel kizárt. A kormány egyelőre nem közölte a jövő évre vonatkozó prognózisát.

Az EB 5,9 százalékos inflációt valószínűsít 2024-ben, ami a közelmúlthoz képest egészen tűrhető volna. 

Kapcsolódók

Kimaradt?