Napirenden a kiadás-csökkentés a pénteki kormányülésen

A kormány pénteki ülésén várhatóan jóváhagyja a sürgősségi rendelettervezetet, amelynek célja a kiadások csökkentése, hogy teljesülhessen a költségvetési hiánycél.

A rendelet korlátozni fogja az árukra és szolgáltatásokra fordított kiadásokat, és a helyi hatóságok nem finanszírozhatnak majd közpénzből fesztiválokat, koncerteket vagy ünnepségeket, kivéve ha erre adományokat és szponzorációkat szereznek.

Kormányülés | Archív fotó: Agerpres

Konkrétabban azt javasolják, hogy 2023-ban a hatóságok és intézmények ne kössenek szerződéseket, ne vállaljanak kötelezettséget a következő kiadásokra: irodaszerek, egyéb áruk és szolgáltatások karbantartás és üzemeltetés céljából, folyó javítások, leltár jellegű áruk, könyvek, kiadványok és dokumentációs anyagok, tanácsadás, szakmai képzés, tanulmányok és kutatások, a helyi önkormányzat hozzájárulása helyi közérdekű munkák és szolgáltatások elvégzéséhez társulási megállapodások vagy szerződések keretében.

A sürgősségi kormányhatározat tervezete előírja, hogy az önkormányzatok és a megyei tanácsok novemberben és decemberben nem költhetnek többet, mint az év első tíz hónapjának átlaga. Ez a megszorítás nem vonatkozik a gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre, az egészségügyi szolgáltatásokra, az egészségügyi intézkedésekkel és programokkal kapcsolatos kiadásokra, valamint az egyetem előtti és egyetemi oktatási intézményekkel kapcsolatos kiadásokra. Kellően indokolt esetben a kormány memorandummal jóváhagyhatja a kifizetési korlátok túllépését.

Több polgármester bírálta a tervezetet, mondván, nem helyes, hogy a rendelkezések a beruházási kiadásokra is vonatkoznak, mivel a munkálatok magasabb költségének letiltása gazdasági megtorpanásokat okozhat.

A pénzügyminisztérium hivatalos adatai szerint a deficit az első 9 hónap után már elérte a GDP 3,55 százalékát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?