A pénzügyminiszter arra kéri a polgármestereket, ne vásároljanak tonnaszámra vécépapírt

Takarékoskodásra kérte a polgármestereket csütörtökön Marcel Boloș pénzügyminiszter. Felszólította az önkormányzati vezetőket, hogy észszerűen gazdálkodjanak a helyi költségvetésekkel.

Nem vásárolhatunk tonnaszámra vécépapírt a raktáráruházakból csak azért, hogy ne veszítsük el a pénzt, magyarázta a pénzügyminiszter a helyi költségvetésekek kiadásait racionalizáló sürgősségi rendelettervezet rendelkezéseit.

Illusztráció: Pexels
A tervezetben azok a kiadási kategóriák szerepelnek, amelyek novemberben és decemberben átlagosan négyszeresére nőnek, ami megmagyarázhatatlan. Nem akadályokat akarunk gördíteni a kifizetések elé, hanem a pénz ésszerű elköltését szorgalmazzuk, mondta Boloș a Digi 24 hírtelevíziónak.
A sürgősségi kormányhatározat tervezete előírja, hogy az önkormányzatok és a megyei tanácsok novemberben és decemberben nem költhetnek többet, mint az év első tíz hónapjának átlaga.

Több polgármester bírálta a tervezetet, mondván, nem helyes, hogy a rendelkezések a beruházási kiadásokra is vonatkoznak, mivel a munkálatok magasabb költségének letiltása gazdasági megtorpanásokat okozhat. Másrészt Boloșazzal érvelt, a polgármestereknek is takarékoskodniuk kell, hiszen a kormány is ezt teszi, hogy költségvetési hiány 5,5 százalékon belül maradjon az év végén.

A pénzügyminisztérium hivatalos adatai szerint a deficit az első 9 hónap után már elérte a GDP 3,55 százalékát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?