Ledöntenék a munkaadók és a munkavállalók egymásról alkotott előítéleteit

Vajon mire figyel a munkaadó egy állásinterjú során? Az első benyomás a fontos, vagy talán a képzettség, a tapasztalat, az hogy mennyire felkészült a jelentkező, ismeri cég helyzetét, a meghirdetett állással kapcsolatos feladatköröket, esetleg az, hogy milyen a metakommunikációja, a jelenléte a közösségi oldalakon, de lehet a pontosságot értékeli, tán a külső megjelenést?

Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a DreamJobs Románia állásközvetítő legújabb kutatásában. Harmadik felmérésük a Párbeszéd: a munkaadó válaszol címmel jelent meg, a munkaadók válaszaira kíváncsiak az alkalmazás folyamatát, kihívásait, illetve a munkaerő megtartását illetően. Abban bíznak, hogy a cégvezetők válaszai alapján mérhetőbb képet nyújthatnak a hazai munkaerőpiac belső működéséről, az alkalmazás folyamatáról, az alkalmazottak megtartásának fontosságáról, elősegítve így a párbeszédet és a közös fejlődést.

Illusztráció: Pexels

A portál bízik abban, hogy kutatásával és annak eredményeivel elindul ez a párbeszéd, ezért is kéri a munkáltatókat, hogy őszintén mondják el meglátásaikat, tapasztalataikat a téma kapcsán. Felmérésében a DreamJobs Romania egyebek mellett olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy milyen nehézségekkel szembesül a munkaadó az alkalmazás során, vagy, hogy mivel motiválja a munkatársakat, de a kérdések a munkahelyi konfliktusokra és a fluktuáció okaira is kitérnek. A kutatások azt a célt szolgálják, hogy választ kapjanak és adjanak a főbb munkaerőpiaci jelenségekre, a munkavállalókat és munkaadókat egyaránt foglalkoztató fontos kérdésekre. Meggyőződésük, hogy ez elősegíti a munkaerőpiac két főszereplőjének párbeszédét, és a közös fejlődést.

Sok a sztereotípia, erősítenék a párbeszédet

Arros Orsolya az újgenerációs hazai állásportál vezetője a Maszol megkeresésére elmondta, folyamatosan szembesülnek az előítéletekkel, általánosításokkal, a munkaadók és a munkavállalók részéről is. Gyakran elhangzik, hogy „úgysem találok egy jó munkahelyet, sehol sem fizetnek meg rendesen”, de az is hogy „nem találok jó alkalmazottat, senki nem akar dolgozni”. A kép viszont ennél sokkal árnyaltabb, a kutatásaikkal éppen ezeket a sztereotípiákat szeretnék ledönteni.

Illusztráció: Pexels

Arros Orsolya felidézte, az első két kutatásukban a munkavállalókra összpontosítottak, most az ügyfeleiket, a cégvezetőket kérik, hogy mondják el a véleményüket. Egymás között mindezt megbeszélik, a konferenciákon, üzletember találkozókon is kicserélik a tapasztalatokat, sőt jó esetben a saját munkatársaikkal is kommunikálnak, de ezeket az álláspontokat, véleményeket szeretnék „hivatalosítani” a felméréssel. Ha elkészül a kutatás, az alapján fel lehet hívni a munkavállalók figyelmét, hogy a munkaadó, mit tart fontosnak, ezzel fel lehet erősíteni a párbeszédet, szögezte le a portál vezetője. A korábbi felmérések eredményeit folyamatosan prezentációkkal ismertetik Bukaresttől- Kolozsvárig, érkeznek a visszajelzések, hiszen egyértelműen kiderül, „nem kell feltalálni a spanyolviaszt, csak oda kell figyelni az alkalmazottakra, becsületesen kell viszonyulni hozzájuk, sok esetben nem is a pénz számít, hanem a szakmai fejlődés lehetősége”.

Az alkalmazottak már elmondták, milyen a jó vezető

Amint arról beszámoltunk, a portál 2022 augusztusában a pályakezdők munkahelyi elvárásait, ugyanazon év februárjában pedig a munkahelyi felmondás okait kutatta szakmai kérdőíveiben.

Fotó: Pixabay

Akkor a jó vezető legfontosabb tulajdonságaira is rákérdeztek. Erre az egyénileg beírt leggyakoribb válaszok az alábbiak voltak: empátia, következetesség, rugalmasság. Ugyanennél a kérdésnél a válaszadóknak fontos volt, hogy a vezetőjük mentor és példakép legyen, ne főnök, továbbá rendelkezzen jól követhető vízióval és törekedjen a stabilitásra. Tartsa tiszteletben a munka- és szabadidő közti egyensúlyt, legyen csapattag, aki konkrét lépéseket tesz a problémák megoldására. Becsülje az alkalmazottakat, és tudjon delegálni. Már akkor bátorították a cégeket az őszinte kommunikációval járó átláthatóságra, a munkavállalókat pedig saját tapasztalataik megosztására, hogy feltárhassák a foglalkoztatási bukkanók okait, és tanácsadókként, toborzási szakemberekként mindkét fél számára korrekt lehetőségeket kínálhassanak.

A Párbeszéd: a munkaadó válaszol kérdőív anonim, a kitöltők válaszait pedig a portál munkatársai feldolgozzák és majd rövid bemutatóban ismertetik.

A felmérés kérdéssora itt megtekinthető, október 15-ig tölthető ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?