Látszatintézkedések az áramszolgáltatási szabadpiacon: rosszul járhat anyagilag, aki nem vált szolgáltatót

A nem kellőképpen tájékozott ügyfelekben az a hamis kép alakulhat ki, hogy érdemes kitartani az aktuális szolgáltató mellett, ami az esetek jelentős részében nem igaz.

Közönséges blöffnek bizonyult az energetikai miniszter bejelentése, miszerint a kormány sürgősségi rendelettel módosítani fogja a hatályos 123/2012-es törvényt azért, hogy a fogyasztók ne fizessenek többet a szabadpiaci áramszolgáltatásra való átállás miatt. Virgil Popescu a Facebookon közölte, hogy bár „enyhén elégedetlen” vele, elfogadja az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) javaslatát, mely szerint a nagy szolgáltatók (Electrica, Enel, E.ON, CEZ) árengedményt adhatnak azon fogyasztóknak, akik még nem kötöttek szabadpiaci szerződést.

Az ANRE javaslata értelmében június 30-ig kitolják a határidőt ameddig szabadpiaci szerződést lehet kötni úgy, hogy az abban szereplő tarifa visszamenőleg, az év elejétől érvényes lesz. Az érintett négy nagyvállalat megígérte, hogy bár az ANRE rendelete nem fogja kötelezne erre őket, az egyetemes szolgáltatási tarifa helyett a legalacsonyabb szabadpiaci árukon fognak számlázni azoknak, akik június végéig megkötik a szabadpiaci szerződést. Az ügyfelek egyébként június 30. után is szolgáltatót válthatnak, de július 1-től az új tarifa nem lesz visszamenőleges hatályú.

Kezdetben a szakminiszter amellett kardoskodott, hogy minden, szabadpiaci szerződéssel nem rendelkező fogyasztónak a lakhelyén érvényes legalacsonyabb áron számlázzák január 1-től az áramot. A lakossági áramszolgáltatás terén január 1-től érvényesülnek a szabadpiaci feltételek. Minden fogyasztó szabadon szolgáltatót cserélhet, illetve új, szabadpiaci szerződést köthet az aktuális szolgáltatójával.

Az átállás botrányoktól hangos, mivel a nem megfelelő tájékoztatás miatt 5 milliónál több ügyfél nem is tudott a változásról, s nem kötött szabadpiaci szerződést. Ők automatikusan átkerültek az úgynevezett egyetemes szolgáltatási kategóriába, ahol az áramért a korábbi, szabályozott árnál többet kell fizetni.Jelentős eltérések vannak a szolgáltatók áramtarifái között / Fotó: Agerpres

A nagyoknál az olcsó is drága

Az energetikai szakemberek egy része szerint az ANRE által javasolt módosítás inkább szolgálja a nagy szolgáltatók, mint az ügyfelek érdekeit. A belengetett árengedmény azt a látszatot keltheti, hogy nem is érdemes szolgáltatót váltani, mivel az ember jól jár úgy is, ha marad az aktuálisnál, de szabadpiaci szerződést köt. Ez azonban nem felel meg a valóságnak, a piacot uraló négy nagyvállalat legjobb árai jóval magasabbak egy sor kisebb cég tarifáinál. A kritikusok már csak azért is egy látszatintézkedésnek tartják az ANRE tervezetét, mivel a szolgáltatók egyébként is adhatnak árengedményt az ügyfeleiknek, azt nem kell külön engedélyezni nekik.

Az ANRE honlapján található árösszehasonlító szerint Hargita megyében az Electrica azon fogyasztói, akik nem kötöttek szabadpiaci szerződést, s így átkerültek az egyetemes szolgáltatási rendszerbe, 75,12 lejt kellene fizessenek 100 kWh fogyasztásért. Ha hatályba lép az ANRE határozati javaslata, s az Electrica tartja magát a vállalásához, akkor 75,12 lej helyett 72,91 lejt fog kiszámlázni, a legjobb szabadpiaci tarifája alapján, elméletben tehát az ügyfél megtakarít 2,21 lejt.

A megtakarítás azonban illuzórikus, mivel az Electrica legalacsonyabb szabadpiaci tarifája messze nem a legjobb ár a piacon, a Hargita megyei fogyasztók választhatnak 21 kedvezőbb ajánlat közül is. Az ANRE árösszehasonlítójából kiderül, hogy 100 kWh áramért lehetne 63,6, 63,96, 63,98 vagy 64,58 lejt is fizetni, hogy csak a legkedvezőbb ajánlatokat említsük. A CEZ vagy az E.ON ügyfelei még rosszabbul járnak, ha nem váltanak szolgáltatót, az említett vállalatok legkedvezőbb szabadpiaci áránál ugyanis 42, illetve 50 jobb ajánlat van.

A legkevesebbet az Enel aktuális kliensei vesztenek, ha kitartanak a szolgáltató mellett, mivel a cég legalacsonyabb szabadpiaci tarifájánál csak 5 jobb ár van.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?