Közép-Kelet-Európa legnagyobb növekedését produkálta Románia az online kereskedelemben

Megközelítőleg 50 százalékkal nőttek tavaly a hazai web-áruházak bevételei.

49 százalékkal nőtt tavaly az online kereskedelem Romániában 2019-hez képest. Ez a legdinamikusabb fejlődés volt a közép-kelet-európai térségben, ahol átlagban 29,1 százalékkal nőttek az eladások az ágazatban. Globális szinten a legnagyobb mértékben Dél-Amerikában nőtt a web-áruházak forgalma, 36,7 százalékkal. A világátlag 27,6 százalék volt.

Világviszonylatban az általános fogyasztási javak (élelmiszer, tisztító- és mosószerek stb.) iránti kereslet növekedett leginkább, 44,8 százalékkal. Elektronikai és számítástechnikai termékekből 43,9 százalékkal vásároltak többet interneten, játékból és barkácstermékekből pedig 37,4 százalékkal.

Az ecommerceDB.com szakportál adatai szerint a romániai online kereskedelem értéke 3 milliárd dollár volt tavaly. Ezzel a világ 50. legnagyobb piaca vagyunk, megelőzve a 165 milliós Bangladest, de lemaradva a 6 milliónál kevesebb lakosú Szingapúrtól.

Az internetes kereskedelem két piacvezetője az eMag és a Fashion Days. Mindkettő ugyanazon cég, a Dante International tulajdonában van. Ez hasított 2020-ban, a bevételei 47 százalékkal voltak nagyobbak, mint 2019-ben, 6,7 milliárd lejt tettek ki.

Az eMag és a Fashion Days kizárólag online kereskedelemmel foglalkoznak, az utánuk következő két cégnek, az Altexnek és a Dedemannak azonban a web-shop mellett áruházaik is vannak. Az Altex és a Dedeman tavalyi árbevétele 5, illetve 9 milliárd lej volt, amihez az online összesen 453 millióval járult hozzá.

Magyarország a világ 53. legnagyobb online kereskedelmi piaca volt 2020-ban, 2 milliárd dolláros forgalommal. A legnagyobb internetes kereskedő, akárcsak Romániában, Magyarországon is az eMag.

Kapcsolódók

Kimaradt?