Kizárták az oroszokat a SWIFT-ből. De mi is az?

A SWIFT egy nemzetközi bankközi kommunikációs hálózat, az abból kizárt ország pénzintézetei ellehetetlenülnek, a külkereskedelem roppant módon megnehezül.

Az Oroszországgal szemben bejelentett, mostanáig legsúlyosabb gazdasági szankció egyes bankok kizárása a SWIFT-rendszerből. Az átlagember számára ez kínaiul van, legfeljebb azok fülében csenghet ismerősen a szó, akik végeztek már nemzetközi átutalást, olyankor ugyanis kérhetik a tranzakcióban résztvevő bankok SWIFT-kódját.Tízezernél több bank tagja a SWIFT-rendszernek | Illusztráció: Wikipedia

A SWIFT a Society for Worldwide Financial Interban Telecommunication rövidítése, ami Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Világtársaságot jelent. Ez egy 1973-ban létrehozott bankközi hálózat, mely szolgáltatások széles skáláját biztosítja: számláról számlára történő átutalások, elszámolások, devizapiaci- és értékpapír ügyletek. A belgiumi székhelyű bankközi kommunikációs rendszeren keresztül jelenleg kétszáznál több ország 11 ezer pénzintézete bonyolítja a tranzakcióit.

„Minden tranzakció ezen keresztül történik. Ha egy bank nincs benne, akkor a legalapvetőbb kifizetések sem működnek, éppen ezért ez egy erős szankciós lépés” – nyilatkozta a Maszolnak Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának a tagja. Ez nem csak a nagy financiális ügyletekre vonatkozik, hanem a legbanálisabb átutalásokra is. Ha egy oroszországi dolgozó külföldről kapja a fizetését, de a bankot, ahol számlája van, kizárták a SWIFT-ből, nem tud hozzájutni a pénzéhez, jobban mondva a pénz nem jut el hozzá.

Bálint Csaba tudomása szerint az oroszok kifejlesztettek belső használatra egy hasonló rendszert, amiről azonban nem sokat lehet tudni. A kínaiaknak is van egy hasonló, alternatív rendszerük, a 2015-ben létrehozott CIPS (Határon Átnyúló Bankközi Fizetési Rendszer). Ezt méreteiben össze sem lehet hasonlítani a SWIFT-tel, a globális pénzügyi forgalomnak mindössze 4-5 százaléka folyik azon keresztül.

„A SWIFT-rendszerből való kizárás ellehetetleníti a bankokat, aminek következményeként a részvényeik értéke brutális mértékben visszaesik a tőzsdén, de a csőd is lehetséges” – mondja Bálint Csaba. Ezt jól példázza a Sberbank esete. Az orosz állami tulajdonban levő pénzintézet részvényei február 16-án még 14,76 dollárt értek a londoni tőzsdén, jelenleg azonban már csak 1 dollárt, ami hozzávetőleg 93 százalékos értékvesztést jelent.

Az orosz bankok kizárása a SWIFT-ből kétélű fegyver, ismeri le Bálint Csaba, hiszen az Oroszországgal kereskedő európai és tengerentúli cégeket is sújtja. Éppen ez az oka annak, hogy a kizárás nem érint minden orosz bankot, ellenkező esetben ugyanis ellehetetlenülne a gázimport, ami fontos Európa számára. Romániát közvetlenül kevéssé érinti, Oroszország nem túlzottan fontos külkereskedelmi partnerünk, 2020-ban az oda irányuló export az 1 milliárd eurót sem érte el. Az import értéke nagyobb, s főleg a földgáz teszi ki, melyet azonban ki tudnák váltani azeri gázzal, a kormány folytat is ilyen irányú tárgyalásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?