Oroszország elleni szankciókat jelentett be a FIFA is

A világbajnoki selejtezőket illetően még nem született döntést.

Hivatalos közleményben jelentette be az orosz–ukrán háború miatt meghozott, Oroszországgal szembeni szankcióit a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA). Az oroszok ezentúl semleges pályán játszhatják le a mérkőzéseiket, az Orosz Labdarúgó-szövetség neve alatt léphetnek pályára, valamint az ország zászlaját és himnuszát sem használhatják.Egy ideig nem lesznek nemzetközi meccsek az orosz stadionokban | Fotó: Orosz Labdarúgó Szövetség

A FIFA kötelességének érzi fellépni annak érdekében, hogy minél hamarabb helyreállhasson a béke, és fontosnak tartja, hogy bekapcsolódjon az ennek érdekében folytatott kommunikációba. A szervezet továbbra is kapcsolatban van az Ukrán Labdarúgó-szövetséggel, valamint az ukrán labdarúgó-közösséggel, amely segítséget kért abban, hogy elhagyhassák az országot, amíg a jelenlegi helyzet fennáll.

A futballal kapcsolatos összes kérdésben, az UEFA-val egyeztetve, a FIFA legszűkebb vezetősége – a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke és a hat kontinentális tagszövetség első embere –  egyhangúlag úgy döntött, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásaival összhangban hozza meg intézkedéseit. Ennek értelmében Oroszország további tájékoztatásig csak az Orosz Labdarúgó-szövetség neve alatt léphet pályára, valamint csak semleges pályán, nézők nélkül játszhatja le a hazai mérkőzéseit, emellett pedig sem az orosz himnuszt, sem az orosz zászlót nem használhatja. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szövetség jelen pillanatban még nem zárta ki Oroszországot a vb-pótselejtezőről, így Svédország, Csehország és Lengyelország is bukhatja a vb-részvétel esélyét, ha nem áll ki az oroszok ellen.

A FIFA közleményéből az is kiderül, hogy tovább folytatja a tárgyalásokat a NOB-bal, az UEFA-val és más sportágak szövetségeivel is esetleges újabb szankciók és intézkedések bevezetéséről, akár versenyekből való kizárásról is, ha a kialakult helyzetben nem történne gyorsan változás. A szervezet kijelentette, hogy kész meghozni ezeket a döntéseket.

„A FIFA hisz abban, hogy egységesnek kell lenniük a sporton belüli szankcióknak ebben a témában, és bízik benne, hogy a sport továbbra is a béke és a remény egyik fő eszköze lehet" – áll a FIFA közleményében.

A világbajnoki selejtezőkkel kapcsolatban a szövetség tudomásul vette a Cseh, a Svéd és a Lengyel Labdarúgó-szövetség közleményét, miszerint nem szeretnének kiállni Oroszország ellen a pótselejtezőn, és megkezdte a párbeszédet a kérdés lezárásának érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?