Kormányrendeletet hoztak az ukrajnai háborús térségekből érkező személyek támogatásáról

Sürgősségi rendeletet fogadott el vasárnapi ülésén a kormány az ukrajnai háborús térségekből érkező külföldi állampolgárok és hontalan személyek támogatásáról.

Lucian Bode belügyminiszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján elmondta: a jogszabály azokra az Ukrajnából érkező személyekre vonatkozik, akik nem kérnek menedékjogot a román államtól, a menedékkérők jogállásáról ugyanis külön törvény rendelkezik.

A rendelet szerint az ukrajnai háborús térségekből érkező külföldi állampolgárokat és hontalan személyeket ideiglenesen felállított táborokban, illetve a megyei vészhelyzeti bizottságok által kijelölt szálláshelyeken helyezik el a hatóságok. A menekültek teljes ellátásban (élelem, ruházat, higiéniai termékek) részesülnek, beleértve az orvosi kezelést is.

A jogszabály szerint az ellátásukhoz szükséges termékek és szolgáltatások beszerzése sürgősségi közbeszerzési eljárással történik, a menekülttáborok működtetését pedig az egészségügyi minisztérium és a katasztrófavédelem költségvetéséből biztosítják.Lucian Bode belügyminiszter | Fotó: gov.ro

A belügyminiszter elmondta, hogy a megyei vészhelyzeti bizottságok által kijelölt szálláshelyekre költhető maximális összegeket és a sürgősségi rendelet alkalmazásának további részleteit egy későbbi kormányhatározatban rögzítik.

Hozzátette: a román államtól menedékjogot kérő személyek napi 20 lej értékű élelmiszeradagra, a nyári szezonban 135 lejes, a téli szezonban 200 lejes ruhapénzre jogosultak, ezen kívül napi 12 lejes támogatást kapnak személyes költségekre, például tisztálkodási cikkekre.

A belügyminiszter a romániai menedékjogot szabályozó 2006/122-es törvény módosított alkalmazási szabályait ismertette, amelyekről határozatot fogadott el a kormány. A határozatban rögzített összegeket az Életminőség-kutató Intézet, illetve az Országos Statisztikai Hivatal aktualizált adatai alapján állapították meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?