Eddig 318 ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániában

Vasárnap 16 órakor 28 197 ukrán állampolgár tartózkodott Románia területén, közülük eddig 318-an kérték elhelyezésüket a bevándorlási hivatal befogadó központjainak valamelyikébe – tájékoztatott belügyminiszter.

Lucian Bode a kormányülés utáni sajtónyilatkozatában elmondta: az Ukrajna elleni orosz katonai támadás elindításától vasárnap 16 óráig összesen 56 371 ukrán állampolgár érkezett Romániába, 28 174-en pedig elhagyták az országot. A menedékjogot kérő 318 ukrajnait a galaci, a radóci (Rădăuţi) és a nagysomkúti befogadó központba helyezték el.Fotó: gov.ro

A belügyminiszter tájékoztatása szerint a Suceava megyei Szeretvásáron felállított mobil menekülttáborban jelenleg 180 ukrán állampolgár tartózkodik.

Lucian Bode beszámolt arról is, hogy átszervezték a kilenc román-ukrán határátkelőt: melegített sátrakat állítottak fel, és pufferzónákat, várakozóhelyeket, valamint élelmiszer- és vízellátó pontokat hoztak létre az Ukrajnából érkezők számára. „Szeretnénk, ha ukrán oldalon is szervezettebben zajlana az útlevél-ellenőrzés, de ez sajnos nem így történik” – jegyezte meg a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?