Megsemmisült a világ lenagyobb teherszállító repülőgépe az orosz támadásokban

Az ukrán külügyminiszter Twitter-posztban jelentette be, hogy megsemmisült a világ legnagyobb teherszállító gépe. Egy AN–225-ösről van szó, amelyet az ukránok Mrija néven ismernek. Ez egyébként ukránul álmot jelent.

A miniszter bejegyzése úgy folytatódik, lehet, hogy az oroszok elpusztították a Mriját, de sohasem pusztítják el az álmunkat egy erős, szabad és demokratikus európai országról. „Győzni fogunk!” – zárta bejegyzését Dmitro Kuleba.Fotó: Twitter

A szovjet Antonov tervezőirodában, Kijevben az 1980-as évek második felében kifejlesztett szállító repülőgép 640 tonnás maximális felszálló tömegével 2022-ben is a világ legnehezebb repülőgépe volt, amely maximálisan 250 tonna hasznos teher szállítására volt képes.

Fizikai méreteit tekintve ugyancsak a legnagyobb repülőgép, az Egyesült Államokban a második világháború után épített és mindössze egyszer repült Hughes H–4 Hercules fesztávja viszont meghaladta az An–225-ét. Mindössze egy üzemelő és egy részben megépített példánya volt, ez utóbbit egy 2016-os döntés szerint be akarták fejezni kínai export céljából.

Kapcsolódók

Kimaradt?