Románia kilép a budapesti székhelyű orosz bankból

A Nemzetközi Beruházási Banknak kilenc egykori szocialista ország a tagja.

Csehország után Románia is kilép a budapesti székhelyű, orosz többségi tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bankból (NBB) az orosz-ukrán háború miatt. Az orosz befolyás alatt álló NBB-nek kilenc volt szocialista ország a tagja, amelyeket pénteken a szintén tag Csehország szólított fel a szervezetből való kilépésre.Az NBB székhelye | Fotó: iib.int

A Nemzetközi Beruházási Bankot 1970-ben hozták létre a KGST-országok gazdasági fejlődésének előremozdításáért, akkor a keleti blokk minden országa tag volt még, a rendszerváltás után viszont veszített jelentőségéből, és az Európai Unión belüli tagok egymás után léptek ki belőle. 2012-ben Vlagyimir Putyin élesztette újjá a bankot Moszkvába, melynek a székhelye Budapesten van.

A szervezetben Oroszországnak van a legnagyobb részesedése, a második legnagyobb tulajdonos Magyarország. Csehország és Románia kilépésével az oroszoknak 50 százalék felettire növekedik a részesedése. Mivel a bank az ENSZ-nél van bejegyezve, nem vonatkoznak rá a háború miatt bevezetett nyugati szankciók.

A magyar parlament döntése értelmében a Nemzetközi Beruházási Bank mentes a magyar hatóságok felügyelete alól.

Kapcsolódók

Kimaradt?