Importból fedezzük a hazai húsfogyasztás közel 30 százalékát

Disznóhúsból a szükséges mennyiségnek a felét sem vagyunk képesek előállítani az országban.

A Romániában megtermelt hús a belföldi fogyasztásnak csupán a 71 százalékát fedezi, írja az economica.net. A helyzet a disznóhús tekintetében a legrosszabb, a hazai termelés ugyanis csupán 47,7 százalékát fedezi a keresletnek. Ennek a fő oka az afrikai sertéspestis, a kényszervágások miatt az utóbbi években drasztikusan visszaesett az állomány.Fotó: Pixabay

Szárnyasból szinte önellátóak vagyunk, a termelés a belföldi szükséglet 96,2 százalékát teszi ki. Marhahúsból a hazai fogyasztás 88,3 százalékát termeljük meg az országban.

A Kaufland egy időben intenzív reklámkampányt folytatott azzal az üzenettel, hogy hazai húst kínál a vásárlóknak, azonban az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai azt mutatják, hogy a német áruházlánc a legnagyobb romániai húsimportőr.

A 10 legnagyobb húsimportőr között ott van a Metro Cash&Carry és a Carrefour, valamint három nagy húsfeldolgozó, a Cris-Tim Family Holding, a Caroli Foods és a Fox Com Serv is.

„Nagyon nehéz beszerezni az alapanyagot. A 90 százalékát Európából importáljuk, mert, bár szeretnénk jó hazafiak lenni, Romániában nem találunk húst. Ráadásul mi exportőrök is vagyunk, s mivel a pestis még jelen van Romániában, Európába nem exportálhatunk hazai húsból készült termékeket” – nyilatkozta az economica.net-nek Radu Timiș, a Cris-Tim alapítója és társtulajdonosa. A cég Németországból és Dániából szerzi be a disznóhúst, amit aztán feldolgoz.

Az INS adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy a húsimport zömét nem a nyers hús teszi ki, hanem feldolgozott termékek.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?