Holtpontra jutott az OTP Bank romániai leányvállalatának eladása

Az anyavállalat és a Transilvania Bank egyelőre nem tudta nyélbe ütni a tranzakciót, de nem tudni, hogy miért.

A legnagyobb hazai pénzintézet, a kolozsvári székhelyű Transilvania Bank szeretné megvásárolni az OTP Bank Romániát, azonban a tranzakció holtpontra jutott, írja az economica.net.Fotó: Facebook/OTP Bank

A Román Nemzeti Bank (BNR) meg nem nevezett képviselői szerint a tranzakció „nem zárult le még, s senki sem tudja, hogy miért.” Valószínűnek tűnik, hogy az adás-vétel ellen egy másik érdeklődő pénzintézet nyújtott be óvást, ám ezt mostanáig egyik lehetséges bank sem ismerte el.

Az követően, hogy az OTP bejelentette, kivonul a romániai piacról, a Transilvania Bank, a Raiffeisen Bank, az Unicredit és az Exim Banca Românescă érdeklődött az üzlet iránt. Elsőként a két utóbbi szállt ki, s egyes piaci források szerint az Exim Banca Românescă próbálja meghiúsítani a tranzakciót, azonban a pénzintézet képviselői tagadják ezt.

A Raiffeisen Bank szintén cáfolta, hogy megpróbálta volna megtorpedózni az adás-vételt. A két érintett pénzintézet egyelőre nem közölt részleteket az ügyről.

Banki szakemberek elmondása szerint az OTP Románia felvásárlása ellen kifogást emelhetett valamelyik kisebbségi részvényes vagy akár egy nagy ügyfél is, ha olyan szerződése volt a bankkal, hogy csak a beleegyezésével lehet változtatásokat eszközölni a tulajdonosi körben.  

Elméletileg a BNR és a Versenyhivatal is megtorpedózhatta volna a hitelintézetnek a Transilvania Bank általi felvásárlását, azonban előbbi nem tette, utóbbinak pedig egyelőre lehetősége sem volt rá, mivel nem került elé az ügylet.

Piaci források szerint az anyavállalat hozzávetőleg 500 millió eurót két az OTP Bank Romániáért. Az OTP állítólag azért akar kivonulni Romániából, mert a piaci részesedése messze van attól a tervezett értéktől, s nincs reális esély annak elérésére.  

Kapcsolódók

Kimaradt?