banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Hét újabb hazai tőkéjű cég lépte át tavaly az 1 milliárd lejes álomhatárt

Ezzel 21-re nőtt a belföldi tulajdonban levő, 1 milliárd lejnél több bevétellel rendelkező vállalatok száma.

Hét újabb, romániai üzletemberek tulajdonában levő vállalat árbevétele haladta meg tavaly az 1 milliárd lejt. Ezzel 21-re azon cégek száma, melyeknek sikerült átlépniük ezt az álomhatárt.Illusztráció: Pixabay

A barkácsáruházakat üzemeletető Dedeman magasan kiemelkedik a mezőnyből. A bákói székhelyű vállalat árbevétele tavaly meghaladta a 10 milliárd lejt, amit egyetlen más, román kézben levő cég sem közelített meg, s egyhamar nem is fog.

A második legnagyobb vállalat az elektronikai termékek kiskereskedelmi forgalmazására szakosodott Altex volt, 5,87 milliárd lejjel, harmadik pedig a gyógyszer kereskedelemmel foglalkozó Fildas Trading 4,63 milliárddal. 2 milliárd lejnél nagyobb árbevétele két galaci cégnek volt még tavaly: az építőanyagokat forgalmazó Arabesque-nek (2,45 milliárd) és a kohászati termékekkel kereskedő Maironnak (2,2 milliárd).

Az 1 milliárd lejes árbevételt tavaly meghaladó vállalatok a következők: Cerealcom Dolj (mezőgazdaság), Bilka Steel (tetőfedő anyagok gyártása), Energy Distribution Services (villanyáram- és gázszolgáltatás), Prutul Rt. (élelmiszeripar), Luzan Logistic (nagykereskedelem), Tehnostrade (építőipar) és SA & PE Construct (építőipar).

A szóban forgó 21 vállalat között egyetlen olyan volt tavaly, melynek csökkent az árbevétele. Ez a Flanco elektronikai áruházakat működtető Flanco Retail, melynek a bevételei 1,078 milliárd lejről 1,034 milliárdra csökkentek 2021-ben.

Az 1  milliárdnál nagyobb árbevételű román tőkéjű cégek között két erdélyi van. Az egyik a brassói székhelyű Bilka Steel, a másik pedig az Aramis Invest. A közel 5 ezer embert foglalkoztató máramarosi Aramis a legnagyobb hazai bútorgyártó. A vállalat tavalyi árbevétele 1,62 milliárd lej volt, 37,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódók

Kimaradt?