Három gyógyszergyár épül Romániában

A német Stada tordai üzemében, a tervek szerint 375 dolgozó évi 120 millió doboz gyógyszert gyárt majd.

Románia tavaly több mint négyszer akkora értékben importál gyógyszereket, mint amennyit exportált. Külföldről 4,62 milliárd euró értékben érkeztek termékek, míg a kivitel mindössze 1,01 milliárd eurót tett ki.Fotó: Pixabay

Az elkövetkező években az ágazati külkereskedelmi mérleg minden bizonnyal javulni fog, mivel három gyógyszergyár is épül az országban, írja a Ziarul Financiar. A beruházások összértéke megközelíti a 100 millió eurót, amiből az állami támogatás 42 milliót tesz ki.

Legutóbb az Antibiotice Iași jelentette be, hogy növeli termelési kapacitását. A hazai tőkével működő vállalat 40 millió eurót szán a fejlesztésre, amihez a Pénzügyminisztérium 17 millióval járul hozzá. A munkálatoknak a harmadik negyedévben kellene elkezdődniük. A beruházás révén 100 munkahely jön majd létre.

A német Stada januárban jelentette be, hogy gyógyszergyárat épít Tordán. A beruházás becsült értéke 43 millió euró, az állami támogatásé pedig 21 millió euró. Az üzembe 9 gyártósort terveztek, a későbbiekben pedig további hármat állíthatnak fel. A kezdeti éves termelési kapacitás 120 millió doboz gyógyszer lesz. A tordai gyárban 375 fő fog dolgozni. A Stada a globális szinten is jelentős gyártók közé tartozik, 20 gyára van, termékei pedig 120 országban vannak jelen a patikák polcain.

Az azeri-grúz tulajdonban levő, londoni székelyű Novator Pharma gyógyszeripari alapanyagokat fog gyártani romániai üzemében. A beruházás értéke 13,7 millió euró, amihez a vállalat 4,8 millió euró állami támogatást kap. A gyógyszergyár 105 embernek fog munkát adni.

Kapcsolódók

Kimaradt?