„Győztek” a gazdák – döntött az EB a növényvédőszer-használatról

Az Európai Bizottság visszavonja a növényvédőszer-használat csökkentésére irányuló javaslatot (SUR), az EB erre vonatkozó döntését kedden jelentette be Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke Strasbourgban, az európai parlament plenáris ülésén – tájékoztatott az RMDSZ.

Illusztráció | Fotó: RMDSZ

A szövetség EP-képviselője, Winkler Gyula ennek kapcsán elmondta, hogy ez a rendelet-tervezetet ők nem támogatták már a parlamenti első olvasat során sem. „Sokszor elmondtuk: támogatjuk a fenntartható mezőgazdaságot és a környezetvédelmet, de a klíma- és környezetvédelmi célokat nem a gazdák ellenében, hanem velük együtt kell elérni” – mondta Winkler a közlemény alapján.

Az EP-képviselő hozzátette, az EB – a gazdatüntetések nyomása alatt – meghallgatni látszik a gazdák aggodalmait, és megoldásokat keres a mezőgazdasági ágazat számára. „Megfelelő párbeszéd eredményére alapozva, jobban átgondol javaslatot várunk az Európai Bizottság részéről, olyan javaslatot, amely a helyi valósághoz igazodik, és nem teremt tisztességtelen versenyt a kelet- és nyugat-európai gazdák között” – fejtette ki Winkler Gyula.

A közleményből kiderül, hogy az Európai Bizottság február 6-án visszavont javaslata a növényvédőszer-használat 30%-os vagy 50%-os csökkentését írta elő, az egyes országok fogyasztásának függvényében. „Egy ilyen rendelet egyértelmű csődöt jelentett volna a mi gazdáink számára. Például Románia, a jelenlegi 680 g/ha átlagfogyasztását 476 g/ha-ra kellett volna csökkentenie, míg Hollandia, amely több, mint 8000 g/ha növényvédőszert használ, 4000 g/ha-ra kellett volna csökkentenie, vagyis a romániai növényvédőszer-használat kilencszeresére” – részletezte az EP-képviselő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?