Jó kezdeményezésnek tartja az RMDSZ az első mezőgazdasági gép-programot

Jó kezdeményezésnek tűnik a pénzügyminisztérium által a mezőgazdasági szaktárca számára javasolt első mezőgazdasági gép-program, viszont van két-három olyan régi tanulság, amelyet figyelembe kell venni ahhoz, hogy valóban könnyebbé lehessen tenni a gazdák életét – fogalmazott Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője kedden.

A szenátor meggyőződése, nem az egyesületeket, hanem azokat a szövetkezeti rendszereket kellene támogatni, amelyek gazdasági alapokra helyezik a gazdák közötti együttműködést.

Az első mezőgazdasági gép-program azon gazdáknak nyújtana támogatást, akik a következő időszakban vásárolnák meg első, nagykapacitású gépüket.

„Az évekkel ezelőtti roncstraktor-kezdeményezés sikertelen volt, pontosan azért, mert nem vették figyelembe a mezőgazdasági tevékenység specifikumait” – mutatott rá a szenátor. Kiemelte: az RMDSZ támogatni fogja a kezdeményezést, javaslatait, észrevételeit pedig a hét folyamán eljuttatja mindkét minisztériumhoz annak érdekében, hogy ne következzenek be azok a problémák, amelyeket előző években az állami adminisztráció elkövetett.

Ezúttal nem az egyesületeket, hanem a mezőgazdasági termelési- és értékesítési szövetkezeteket kellene támogatni – véli Tánczos Barna. „Az egyesületek nonprofit szervezetek, amelyeket a mezőgazdasági minisztérium lassan ki is zár a támogatási folyamatokból, meggyőződésem, hogy a jelenlegi kiírást számukra kell elérhetővé tenni” – tette hozzá.

„A támogatás értékére is oda kell figyelni ugyanakkor: nem egy vidékfejlesztési alapból, uniós pénzből finanszírozott programot kezdeményez a pénzügyminisztérium, hanem a vidékfejlesztési programot egészítené ki. A kettőt pontosan el kell határolni” – nyomatékosított Tánczos Barna, aki úgy látja, a kiírást követően maximum 200 ezer euró értékű támogatást vehetnek igénybe az egyesületek vagy szövetkezetek annak függvényében, ki lesz az első mezőgazdasági gép-program célcsoportja. „Ebből a keretből nagyon hatékony nagykapacitású gépeket lehetne vásárolni, akár gabonabegyűjtésre alkalmas kombájnokat, akár silózó gépeket. Ezek értéke kettőszázezer euró körüli, de talán önrésszel is hozzá kell járulni a beszerzésükhöz, ami arra is ösztönözné a szövetkezeteket, egyesületeket, hogy komolyan vegyék a programot” – fogalmazott a Szövetség szenátusi frakcióvezetője.

Kimaradt?