Winkler Gyula: ez tönkreteheti a mezőgazdaságot

A gazdákra rótt többletterhek miatt az RMDSZ európai parlamenti képviselői nem támogatták az Európai Bizottság természet-helyreállítási rendeletét. Winkler Gyula szerint ez a jogszabály tönkreteheti a mezőgazdaságot, veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot és inflációhoz vezet.

Az RMDSZ szerdán közleményben hangsúlyozta, hogy támogatják a biológiai sokféleség megőrzését, a természet védelmét és az európai klímacélok elérését, de európai parlamenti képviselőik szerint az EB javaslata erre nem alkalmas. Véleményük szerint az EB folytatja az elmúlt két év alatt elkezdett túlszabályozást, a környezetvédelem területét érintően már több mint harminc jogszabályt fogadtak el négy év alatt. A javaslatok ezúttal az európai gazdákra rónak terheket. A jogszabály a mezőgazdasági területeket az 1950-es éveknek megfelelő méretre zsugorítaná, amely negatív hatással lenne a vidékre, a gazdákra és családjaik megélhetésére – tájékoztatott a szövetség.

A mezőgazdasági területeket veszélyezteti a jogszabály | Fotó: Borsi Balázs

A természet helyreállításáról szóló javaslatot ellenző Európai Néppárt képviselőcsoportja arra kérte Frans Timmermans biztost, vonja vissza a javaslatot, készítsen hozzá hatástanulmányt, és dolgozza át. A javaslatot előzőleg az EP mezőgazdasági és halászati, valamint a környezetvédelmi bizottsága elutasította. Az RMDSZ EP-képviselői leszögezték, hogy a gyorsaság és látványosság ellenében minőségi és működőképes szabályozásra van szükség, ezért elutasították az EB javaslatát és – többek között – belgiumi, hollandiai és franciaországi kollégáikkal közösen európai szabályozási moratórium bevezetését javasolták.

„Amennyiben életbe léptetik a jogszabályt, az tönkreteheti a mezőgazdaságot, veszélyezteti az élelmezésbiztonságot, az árak emelkedéséhez és inflációhoz vezet. Európa nehéz helyzetben van, nem kísérletezhetünk, kötelességünk elutasítani mindenféle populista javaslatot, még akkor is, ha az magától az Európai Bizottság zöld megállapodás felelősétől származik” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő.

Vincze Loránt EP-képviselő kiemelte: „meghallgattuk az erdélyi gazdákat, akik átláthatóbb és egyszerűbb szabályozást kértek, nem újabb és újabb rendelkezéseket, amelyek alkalmazását végül nekik kell megfizetniük, a természet helyreállításáról szóló törvény alkalmazásához ugyanis a Bizottság nem rendelt pénzt. Az új agrárpolitika és a többi szabályozás nagyon sok újdonságot tartalmaz, olyanokat, amelyek fokozottan védik a környezetet. Előbb meg kell vizsgálni azok hatását, mielőtt újabb megszorításokat fogadunk el.”

Az RMDSZ közleménye alapján az EB terve nem tartalmaz finanszírozási keretet, a jelenlegi KAP (Közös Agrárpolitika) forrásait csoportosítaná át az új célokra. A tagállamoknak országos helyreállítási terveket kellene bemutatniuk az EB-nek, megvalósításukhoz vállalva a saját források biztosítását. Az RMDSZ álláspontja szerint ez elfogadhatatlan, aki szabályt javasol, az a megvalósítás pénzbeli forrásait is köteles megnevezni. „A természet helyreállításáról szóló rendelet jelenlegi formájában ráadásul azzal a kockázattal jár, hogy akadályoz olyan infrastrukturális projekteket, amelyek létfontosságúak a globális felmelegedést megállító zöld átálláshoz” – húzták alá a közleményben.

A jogszabályt végül szűk többség fogadta el az EP-ben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?