Elfogadták környezetvédelmi stratégiát, továbbítják az Európai Bizottságnak

Elfogadta szerdán a kormány Románia hosszú távú stratégiáját az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, amelynek célja a klímasemlegesség elérése 2050-re.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a stratégiát legkésőbb két héten belül továbbítják az Európai Bizottságnak, így lezárulhat a Románia ellen indított kötelezettségszegési eljárás. Emlékeztetett arra, hogy november 16-án a Bizottság kéthónapos határidőt adott a kormánynak a dokumentum kidolgozására.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás a társadalom országhatárokat nem ismerő, „alapvető” problémája. Elmondta, hogy a szerdán jóváhagyott stratégia minden egyes ágazat – energia, szállítás, mezőgazdaság, fűtés, hulladékgazdálkodás – karbonmentesítésére javasol megoldásokat.

Fechet beszélt arról is, hogy Románia már korábban megkezdte a karbonmentesítési folyamatot az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, és a kibocsátások mára már 62 százalékkal csökkentek az 1990-es szinthez képest. „Természetesen további erőfeszítésekre van még szükség ahhoz, hogy elérjük valamennyi célunkat” – tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?