Az EB kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen az ipari kibocsátások ügyében

Felszólító levelet küldött csütörtökön Romániának az Európai Bizottság (EB), amelyben kéri, hogy nemzeti jogszabályait hozza összhangba az ipari kibocsátásokról szóló (2010/75/EU) uniós irányelvvel - tájékoztat a Bizottság csütörtöki közleménye.

A felszólító levél formailag a kötelezettségszegési eljárás (infringement) első lépését jelenti.

Fotó: PexelsAz ipari kibocsátásokról szóló irányelv célja, hogy Unió-szerte megelőzze és csökkentse a káros ipari kibocsátást, valamint elősegítse a szennyezőanyag-kibocsátást csökkentő, energia- és forráshatékony technikák használatát.

„A román jogrendszer nem biztosítja az irányelv fő célkitűzéseinek megvalósítását, különösen azt, hogy csak engedéllyel rendelkező létesítményeket lehessen üzemeltetni. Egyrészről a román jogrendszer jelenlegi formájában csupán nagyon kismértékű és nem megfelelő szankciókról rendelkezik, amelyek nem biztosítják az irányelv által előírt hatékonyságot, arányosságot és visszatartó erőt. Másrészről a román hatóságok közigazgatási szinten nem hajtják végre koherens módon a hatályos jogszabályokat (pl. nem függesztik fel az engedély nélküli létesítmények üzemeltetését), a román igazságszolgáltatás pedig nem hajtja végre a szankciókat” – hangsúlyozza az EB.

A Bizottság ezért felszólító levelet küld Romániának, amelynek mostantól két hónap áll a rendelkezésére a Bizottság által feltárt hiányosságok kezelésére. Ennek elmaradása esetén a Bizottság indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?