banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Az EB kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen az ipari kibocsátások ügyében

Felszólító levelet küldött csütörtökön Romániának az Európai Bizottság (EB), amelyben kéri, hogy nemzeti jogszabályait hozza összhangba az ipari kibocsátásokról szóló (2010/75/EU) uniós irányelvvel - tájékoztat a Bizottság csütörtöki közleménye.

A felszólító levél formailag a kötelezettségszegési eljárás (infringement) első lépését jelenti.

Fotó: PexelsAz ipari kibocsátásokról szóló irányelv célja, hogy Unió-szerte megelőzze és csökkentse a káros ipari kibocsátást, valamint elősegítse a szennyezőanyag-kibocsátást csökkentő, energia- és forráshatékony technikák használatát.

„A román jogrendszer nem biztosítja az irányelv fő célkitűzéseinek megvalósítását, különösen azt, hogy csak engedéllyel rendelkező létesítményeket lehessen üzemeltetni. Egyrészről a román jogrendszer jelenlegi formájában csupán nagyon kismértékű és nem megfelelő szankciókról rendelkezik, amelyek nem biztosítják az irányelv által előírt hatékonyságot, arányosságot és visszatartó erőt. Másrészről a román hatóságok közigazgatási szinten nem hajtják végre koherens módon a hatályos jogszabályokat (pl. nem függesztik fel az engedély nélküli létesítmények üzemeltetését), a román igazságszolgáltatás pedig nem hajtja végre a szankciókat” – hangsúlyozza az EB.

A Bizottság ezért felszólító levelet küld Romániának, amelynek mostantól két hónap áll a rendelkezésére a Bizottság által feltárt hiányosságok kezelésére. Ennek elmaradása esetén a Bizottság indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat. 

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?