Több mulasztás jóvátételére szólította fel Romániát az Európai Bizottság

Több mulasztás jóvátételére szólította fel csütörtökön Romániát, valamint más tagországot az Európai Bizottság.

A Bizottság felszólított Romániát, hogy haladéktalanul és maradéktalanul fizesse vissza azt az összeget, amelyet jogtalanul tartott le a más tagállamokból vásárolt gépkocsik forgalomba írásakor.

A Bizottság egy másik levélben azt rója fel, hogy Románia és Észtorság nem iktatta saját jogrendjébe az elektromos és elektronikus hulladékok kezeléséről szóló Európai Uniós irányelvet. Az Európai Bizottság jelzi, hogy az ország késésben van, ami a Közösségi Vámkódex vámtartozásra vonatkozó előírásainak alkalmazását illeti. 

A Bizottság ugyanakkor felszólítja Romániát, Ciprust, Franciaországot és Írországot, hogy maradéktalanul iktassa jogrendjébe a nyugdíjjogosultságok hordozhatóságáról szóló irányelvet, amely révén plusz nyugdíjhoz juthatnának a mobilis munkavállalók.

A közbeszerzéssel kapcsolatban az Európai Bizottság 15 tagállamot, Romániát, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Málta, Németország, Olaszország és Svédország mellett Magyarországot arra szólította fel, hogy igazítsa nemzeti közbeszerzési és koncessziós szabályait az uniós joghoz.

Mint közölték, a közbeszerzésekre és koncessziókra vonatkozó uniós szabályokat a tagállamoknak 2016. április 18-ig kellett átültetniük nemzeti jogrendszerükbe. A tagállamoknak mostantól két hónap áll rendelkezésükre, hogy reagáljanak a felvetésekre, ellenkező esetben a bizottság következő lépésként indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat - tájékoztatott az Európai Bizottság.

Kapcsolódók

Kimaradt?