banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Kötelezettségszegési eljárás indult Lengyelország ellen az új bírói fegyelmi kamara miatt

Kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az Európai Bizottság (EB) az igazságügyi reformok keretében létrehozott fegyelmi kamara miatt, amelyek az aggályok szerint fokozzák a bírák feletti politikai ellenőrzést - jelentették be szerdán Brüsszelben.

Az EB hivatalos felszólító levelet küldött Lengyelországnak, és ezzel megindult az eljárás az értékelés szerint a bírói függetlenségét aláásó jogszabály ügyében. Hangsúlyozták, hogy az igazságügyi dolgozók különböző feltételezett kihágásaival foglalkozó, tavaly létrehozott fegyelmi testületről szóló szabályok nem tartalmaznak megfelelő garanciákat, hogy megóvják a bírákat a politikai befolyástól, valamint nem állnak összhangban a közösségi jog előírásaival.

A lengyel hatóságoknak két hónapjuk van válaszolni a kifogásokra. Amennyiben nem érkezik válasz, vagy nem kielégítő, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Varsónak. Ezt követően - ha szükséges - az Európai Bíróság elé vihetik az ügyet.

"A fegyelmi kamara elsődleges célja - az igazságügyi reform többi részéhez hasonlóan -, hogy rendszerszintűen a kormány politikai ellenőrzése alá vonják a bírákat" - mondta Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke. Hozzátette, az új szabályozás egyértelműen káros hatással van az igazságszolgáltatás függetlenségére Lengyelországban.

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt 2017 végén megindította Varsóval szemben az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást. A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának felfüggesztésével vagy egyéb szankciókkal is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyhangú támogatása szükséges, amit szakértők szinte kizártnak tartanak. 

Az utóbbi években számos bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért sokak szerint csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?