Tánczos Barna: az EB négy kötelezettségszegési eljárást zárt le Romániával szemben

„Jelentős előrelépéseket tettünk a környezetvédelem terén, amelyeket az Európai Bizottság is elismert. Az árvízveszély kezelésével, a környezeti zaj mérésével és kezelésével, valamint a korábbi regisztrációs illetékek visszafizetésével kapcsolatban is úgy ítélték meg, hogy teljesítettük az uniós előírásokat. Ennek köszönhetően négy kötelezettségszegési eljárást szüntetett meg Románia ellen az Európai Bizottság. Most azon dolgozunk, hogy a még folyamatban lévő eljárásokat is sikeresen lezárhassuk” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A négy eljárás közül az egyik a korábban a használt autókra vonatkozó és ezzel az uniós normákat megszegő különböző regisztrációs illetékek visszafizetésének módját kifogásolta. Tavaly júniusban a környezetvédelmi tárca javaslatára a kormány sürgősségi rendeletet fogadott el, amelyben szabályozták, hogy további öt évig bármikor visszaigényelhető legyen az illeték, függetlenül attól, hogy mikor fizették be. Később a Környezetvédelmi Alap a kérvénymintát is közzétette. Az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy ezzel Románia teljesíti a teljes és azonnali visszatérítés feltételét.

Fotó: Agerpres

Egy másik eljárás az árvízkockázatok értékeléséről és kezeléséről szóló uniós irányelv gyakorlatba ültetését vizsgálta. A környezetvédelmi minisztérium tavaly novemberben közzétette Románia frissített árvízveszély- és árvízkockázati térképeit, amelyek az előző változatokhoz képest jelentős pontosításokat tartalmaznak. Az új térképek nemcsak az árvizek lehetséges területi kiterjedését, hanem az esetleges vízmélységet, a lehetséges károk mértékét is mutatják. Ezzel megvalósult az uniós irányelv gyakorlatba ültetése.

További két kötelezettségszegési eljárás a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló uniós irányelv gyakorlatba ültetésének hiányosságai miatt indult. Ezeket is lezárta az Európai Bizottság, miután elkészültek a szükséges romániai szabályozások.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?