Uniós aggályok merültek fel a közbeszerzések romániai és magyarországi szabályozásában

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy felszólító levél formájában kötelezettségszegési eljárást kezdeményez Románia, Magyarország, Portugália és Szlovénia ellen egyes országos jogszabályoknak az uniós közbeszerzési joggal össze nem egyeztethető rendelkezéseik miatt – tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

A brüsszeli közlemény szerint a kérdéses uniós szabályozások garantálják a közbeszerzési eljárásokban való részvétel iránt érdeklődő gazdasági szereplőkkel szembeni egyenlő bánásmódot és az átláthatósági kötelezettség tiszteletben tartását.

Az Európai Bizottság több probléma miatt fordult a felsorolt tagállamokhoz. Több olyan esetet is azonosított ugyanis, amelyben a nemzeti jogszabályok lehetővé teszik hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárások alkalmazását. Emellett problematikusnak talált egyes olyan országos szabályokat is, amelyek megengedik a közfeladatokkal és közszolgáltatásokkal kapcsolatos szerződések módosítását, korlátozzák az alvállalkozásba adást, vagy közvetlen megkülönböztetést alkalmazva előnyben részesítenek egyes, az ajánlatkérő szerv székhelye szerinti régióból származó termékeket.

Romániának, Magyarországnak, Portugáliának és Szlovéniának két hónap áll a rendelkezésére, hogy eloszlassa az uniós bizottság által felvetett aggályokat. Ellenkező esetben a brüsszeli testület úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt küld az érintett tagállamoknak – tájékoztattak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?