Fizetésképtelen a legnagyobb hazai biztosító – mit tehetnek a City Insurance ügyfelei?

Bizonytalanságba taszította a City Insurance fizetésképtelenné nyilvánítása azt a közel hárommillió autótulajdonost, aki korábban a legnagyobb hazai biztosítónál vásárolt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. A pénzügyi felügyelet vezetőtanácsi tagját, Birtalan Józsefet arról kérdeztük, hogy mit léphetnek a működési engedélyétől megfosztott társaság ügyfelei.

Megrengette a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) piacát és riadalmat váltott ki a City Insurance közel hárommillió ügyfelének egy részében, hogy a pénzügyi felügyelet (ASF) a múlt hét végén bevonta a legnagyobb romániai biztosítótársaság működési engedélyét, fizetésképtelenné nyilvánította a céget, és kérte a bíróságtól a csőd megállapítását.Fotó: Moldován Árpád Zsolt

A román sajtó szerint a biztosítótársaság gondjaival összefüggésben az RCA ára már korábban megugrott, az autószervizek egy része pedig elutasítja a City Insurence-szel szerződésben lévő ügyfelek balesetben megrongálódott gépkocsijának megjavítását, attól tartva, hogy nem kapják meg a pénzüket.

A garancialap fizet a biztosító helyett

Az ASF vezetőtanácsának tagja, Birtalan József szerint a működési engedélyétől megfosztott biztosítótársaság ügyfeleinek jelenleg két lehetőségük van: felmondják a szerződésüket és más biztosítótól vásárolnak RCA-t, vagy megvárják, hogy lejárjon a jelenlegi szerződésük. Az előbbi esetben az ügyfelek a szerződésük időtartamával időarányosan visszakapják a pénzüket a biztosítottak állami garanciaalapjától (FGA), viszont így kénytelenek más társasággal biztosítást kötni.

Akik nem bontanak szerződést a City Insurence-szel, azoknak amúgy is automatikusan megszűnik a szerződésük a biztosító csődjének bírósági kimondása után kilencven nappal. Ezeknek az ügyfeleknek az esetleges kárrendezési igényét a továbbiakban szintén a garancialap fogja kifizetni. A gond csak az, hogy az FGA csak a csőd megállapítása után fizethet, és a tapasztalatok szerint a bírósági eljárás hat-kilenc hónapig is elhúzódhat – magyarázta a Maszolnak Birtalan József.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az ASF vezetőtanácsi tagjának tájékoztatása szerint éppen ezért a kormány várhatóan még ezen a héten sürgősségi rendelettel lehetővé teszi, hogy az állami garanciaalap a kárrendezési igényeket elkezdhesse fizetni már a működési engedély bevonásáról szóló rendelkezésnek a hivatalos közlönyben való megjelenésétől számított hatvan nap után. „Mi ezt a jogszabálytervezet már két hete előkészítettük, első olvasatban már tárgyalta is a kormány” – mondta Birtalan.

Ha a sürgősségi rendelet hatályba lép, akkor az ASF vezetőtanácsi tagja szerint a fizetésképtelenné nyilvánított biztosító ügyfelei nem fognak rosszul járni. „A szerződésük érvényben lesz, a kárrendezés továbbra is meg fog történni, csak ezentúl nem a City Insurance fogja nehézkesen csinálni, hanem a garancialap fogja végezni, reményeink szerint sokkal operatívabban” – jelentette ki, arra utalva, hogy a biztosító eddig sok esetben késve fizetett.

Birtalan József tájékoztatása szerint az FGA már hétfőtől fogadja a City Insurance ügyfeleinek kárrendezési igényét. A garancialap a következő harminc napban átveszi az összes dossziét, mindent felleltároz, területi irodát is nyit, hogy könnyebb legyen a kárfelmérés. „Beindult tehát ez a folyamat, de a kifizetések elkezdéséhez a sürgősségi rendelet hatályba lépéséhez van szükség” – tette hozzá.

Az RCA ettől függetlenül is drágult volna

Kérdésünkre Birtalan elmondta: az RCA árának növekedése a City Insurance engedélyének bevonásától függetlenül előre látható volt. Közlése szerint az ASF átlagban tíz százalékos áremelkedésre számolt. Megjegyezte, hogy az RCA szintjének megállapításában közrejátszik a gépkocsi teljesítménye, a gépjárművezető életkora és más tényezők is. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt öt évben jelentősen emelkedtek a szervizek költségei, így nem tudnak olcsóbban dolgozni. Felvetésünkre pedig elmondta: a független szervizeknek, amelyek nem állnak szerződésben a City Insurance-szel, joguk van elutasítani a biztosítótársaság ügyfeleit, „de ezt majd a piac rendezi”.

Birtalan szerint az RCA drágulása csak közvetve kapcsolódik a City Insurance fizetésképtelenné válásához, mert kiesett az a piaci szereplő, amelyik a magánszemélyek számára a legolcsóbb termékeket kínálta. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egy uniós direktíva megtiltja az ASF-nek az árak szabályozását és jóváhagyását. „Már azért is szabályszegési eljárás indult ellenünk, mert kötelezni akartuk a biztosítókat arra, hogy előre értesítsenek bennünket, ha az árak módosítását tervezik” – jelentette ki.

Ügyészségi eljárás is folyamatban van

A City Insurance júniusban került hatósági felügyelet alá, akkor üzleti tervet ígért arról, hogy képes finanszírozni további működését és eleget tenni a kártérítési követeléseknek. Az ASF tőkeemelést is várt a biztosítótól, de ez nem történt meg: a felügyelet a múlt héten közölte, hogy a holland I3CP Holding BV kisebbségi tulajdonos nem fizette ki a remélt 150 millió eurót. A tőkeemelésre azért volt szükség, mert a biztosító nem tudja kifizetni az ügyfeleit – magyarázta Birtalan.

Ám a biztosító gondjai az ASF vezetőtanácsi tagja szerint nem új keletűek, a pénzügyi felügyelet már hosszú ideje szabálytalanságokat észlelt a City Insurance működésében. A cég 2015-2016-ban feltőkésítési-átszervezési folyamaton ment keresztül, de 2017-től folytatta a szabályszegéseket. „Részletekről nem beszélhetek nyilvánosan, mert ügyészségi eljárás is folyamatban van” – jegyezte meg Birtalan.

Az ASF felelősségét firtató kérdésünkre kijelentette: az ASF korábban sorozatosan szabott ki bírságokat, ám ezeket a törvényszék felfüggesztette. „Az idén történt meg először, hogy a törvényszék csak részben függesztette fel a biztosító megbírságolását. Mi alkalmazzuk a törvényt, csakhogy ahány bíróság, annyiféleképpen értelmezi a jogszabályt” – magyarázta.

Birtalan József szerint City Insurance elsősorban azért került gondba, mert a piaci átlagár alatt kínálta a termékeit, gyakorlatilag az átlagköltségeit sem számolta bele a biztosítás árába. „Ez a biztosító a gazdálkodás alapvető logikájának ellentmondva működött. Emellett hajlandó volt folyamatosan büntetéseket fizetni és állandó ellenőrzésnek alávetni magát a kárkifizetések helyett. Egy ilyen céget nehéz felügyelni” – jelentette ki a pénzügyi felügyelet vezetőtanácsi tagja.

A fokozottan koncentráltnak számító hazai biztosítópiacon ez már a negyedik csőd lehet, miután 2015-ben és 2016-ban a két legnagyobb román biztosító, az Astra és a Carpatica, tavaly pedig a CertAsig ment tönkre. A City Insurance a Vivendi International Kft. román vállalat tulajdonában van, amely mögött a román sajtó szerint Adrian Năstase volt miniszterelnök sógora, Dan Odobescu áll. A City Insurance az elmúlt években gyorsan növekedett, kihasználva az addigi két legnagyobb biztosító csődjét. A cég főleg a gépjármű-felelősségbiztosítások piacára összpontosított, ahol 45 százalékos részesedést szerzett, de a teljes biztosítási piacon is elsőnek számít 20 százalékos részesedéssel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?