banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

És azt tudják, hogy mennyibe kerül a koronavírusos betegek kórházi kezelése?

A román államnak több mint 4500 lejbe kerül egyetlen páciens egynapi ellátása az intenzív terápián, és további több mint 1800 lejbe egy koronavírusos beteg kezelése a fertőző osztályon. A kezelés értékét a kórházak elszámoltatják az egészségbiztosító pénztárral, így kijelenthető, hogy mindannyian, akik fizetik az egészségbiztosítási járulékot, bőven megfizetik a Covid–19-cel megfertőződött betegek kezelését. Vass Levente orvos-politikus szerint a számokból jól látszik, mennyibe is kerül valójában az oltatlanság, miközben a védőoltás mindenki számára elérhető.

Minél súlyosabb állapotban kerül kórházba egy beteg, értelemszerűen annál többe kerül a kezelése és meggyógyítása. Különösen érvényes ez az oltatlanok esetében, akiknek esetében sokkal súlyosabb tüneteket és károkat okoz a betegség, mint azoknak, akik már megkapták a védőoltást ellene. Az utóbbi időszakban volt olyan kórház Romániában, amelyik egyetlen hónap alatt annyi kiadást számolt el az egészségbiztosítónál a koronavírusos betegek kezelése után, mint egyébként egész évben szokott.

Egy koronavírusos beteg egynapi kezelésének költsége az intenzív terápián 4515 lej, illetve átlagban tizenegy napos kezelése ezen az osztályon megközelíti az 50 ezer lejt. Egy olyan betegnek, akit koronavírussal azonosítottak és a járványosztályon kezelik, 1818 lejbe kerül a napi kezelése, továbbá ha ezt tíz–tizenegy napos kórházi kezeléssel számolják, a költségek összege mintegy 20 ezer lej, magyarázta a Digi24 hírtelevíziónak Diana Mârza, a Gyulafehérvári Megyei Kórház menedzsere. Hasonló tapasztalatokról számolt be koronavírusos betegeket ellátó legnagyobb moldovai központ, a iași-i idegsebészet igazgatója, Lucian Eva is. Elmondta, a pandémia kezdete óta csak az általa vezetett kórház számára mintegy 30 millió lejt számolt el az egészségbiztosító pénztár.

Koronavírus-fertőzötteket kezelő kórházi osztály Csíkszeredában | Fotó: Gábos Albin

Mint a szerdai hivatalos adatokból kiderült, jelenleg 1799 személyt kezelnek intenzív terápián és további 19 728 koronavírusos beteget látnak el a járványosztályokon. Az intenzív terápiás helyek száma napok óta telített országos szinten, sőt immár betegeket szállítanak át magyarországi kórházakba is, hogy az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomást némileg enyhítsék.

Az egy híján 1800 intenzív terápián ellátott beteg kezelésének a napi költsége csillagászati összeg, egy egyszerű szorzással kiszámolható: 8 122 485 lej. Ehhez hozzáadódik még a járványosztályon kezelt közel 20 ezer beteg ellátásnak egynapi költsége, további 35 865 504 lej. Összesen tehát 43 987 989 lejbe, aktuális 4,94 lejes euró-árfolyammal számolva pedig 8,9 millió euróba került például szerdán a koronavírussal megfertőzöttek ellátása országos szinten.

A kórházi kiadások és a gyógyszerek ára között értelemszerűen van különbség, azonban ha csak a hatóanyagok árát nézzük, így is roppant nagy összegekről beszélnek. Hogy pontosan mennyi pénzről is van szó egy-egy páciens esetében, arról Vass Levente orvos, az egészségügyi minisztérium államtitkára számolt be saját Facebook-oldalán.

Fotó: RMDSZ

Mint írja, koronavírus elleni védőoltást már lehet vásárolni 40 euróért, ezzel szemben a fertőzötteknek szükséges gyógyszerek ára horribilis. Vass Levente közölte, „egy könnyű eset kezelésére használt teratogén és májtoxikus gyógyszer 600 lej. Az orvos-politikus hozzáteszi, „a kockázati tényezőkkel rendelkező,  de könnyű eseteknek a monoklonális antitest a megfelelő, de 700 dollár és 2000 euró (vagyis mintegy 3450 és 9900 lej – szerk. meg.) között mozog betegenként, van belőle már Romániában, de az EU csak novemberben szabadalmaztatja”.

Indulóban Bukarestből Marosvásárhelyre 396 új lélegeztetőgèpet mozgósítottunk a tartalékkészletekből a Covidos...

Közzétette: Dr. Vass Levente – 2021. október 15., péntek

Vass Levente leírta, a középsúlyos eseteknek a gyógyszere a remdesivir, amelyből megközelítőleg 10 000 lej értékben használnak fel kezelésenként. „Az ősz folyamán mintegy 60 000 flakonnal osztottunk szét és még van szerződve 130.000 flakon” – közölte az államtitkár.

Hangsúlyozta: „A legsúlyosabb esetekre a Tocilizumab jó, 16 000 egységnyit osztottunk ki már, súlyos hiány van belőle a nemzetközi piacon, mert a fejlett országok magas vakcinálási aránya miatt már nincs nagy igény rá, a gyártó már nem gyártja, csak kis mennyiségben, mert egy kezelés ugyancsak 10 000 lejbe kerül. Sikerült nemzetközi segítséggel még ebből is beszerezni.”

„Ha összeadod ezeket a számokat a kórházi kezelések rendkívül magas árával, akkor kiszámítható, mennyibe kerül az amúgy is alulfinanszírozott egészségügyi rendszernek az oltatlanság” – zárta hozzászólását Vass Levente.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?