banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Sepsiszentgyörgyön minden hajléktalan kérte és megkapta a védőoltást

Sepsiszentgyörgyön jelenleg 25 hajléktalan éjszakázik a menedékhelyen, ám amint beáll a fagyos időjárás, várhatóan még öten vonulnak be a szállóra. Ők mindannyian megkapták a koronavírus elleni oltást – tájékoztatott Székely Róbert, a hajléktalanszálló vezetője.

Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat megbízásából a Máltai Szeretetszolgálat működteti a Csíki negyedi éjszakai szállót, amelyet a köznyelvben „Sing Sing” néven ismernek. A civil szervezet azon túl, hogy a menedékhelyet működteti, folyamatosan dolgozik azon, hogy a hajléktalanok saját lábra álljanak és visszailleszkedjenek a társadalomba. Programjuk sikeresnek mondható, hiszen miközben volt év, hogy 50 hajléktalant kellett elszállásolniuk, számuk mostanra a felére csökkent.

Székely Róbert rámutatott, hogy a járványhelyzet – akárcsak az egész társadalmat – rosszul érintette a hajléktalanokat és az éjszakai menedékhely működését is. A tavaly tavaszi kijárási tilalom alkalmával nem tudták kiengedni a hajléktalanokat a szállóról, ám az érintettek ezt nehezen viselték, ingerültek voltak, mivel ahhoz voltak szokva, hogy napközben szabadon mozogtak a városban. Ugyanakkor a Máltai Szeretetszolgálat menedékhelyen dolgozó munkatársai is kénytelenek voltak két hetes turnusokban beköltözni az éjszakai szállóra.

Székely Róbert szerint a kényszerű bezártság azt eredményezte, hogy amikor lehetőség volt rá, a sepsiszentgyörgyi hajléktalanok azonnal igényelték a koronavírus elleni védőoltást, sőt a többségük most már a harmadik dózist is megkapta. Ennek eredményeként Sepsiszentgyörgyön a járvány kitörése óta mindössze egyetlen hajléktalan fertőződött meg koronavírussal, ám neki sem voltak súlyos tünetei.A Sing Sing, vagyis a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló | Fotók: Kovács Zsolt

A Máltai Szeretetszolgálat programfelelőse szerint hosszas utánajárással három idős és beteges hajléktalannak sikerült összegyűjteniük a szükséges dokumentumokat, amelyek alapján megkaphatják a korhatáros nyugdíjat vagy betegnyugdíjat, és őket sikerült elhelyezniük az idősek otthonában. Emellett folytatják a programot, amelynek célja a hajléktalanok visszailleszkedése a társadalomba.

Mint arról beszámoltunk, ennek egyik fontos eleme, hogy le szeretnék szoktatni őket az italozásról, mert az a lecsúszásuk egyik oka. Emiatt az a szabály, hogy az éjszakai szállóra való esti belépéskor alkoholszondába kell fújniuk, és aki italozott, az nyáron nem foglalhatja el szobáját és nem kap ételt.

Ennek a szigornak is köszönhetően a legtöbben lemondtak káros szenvedélyeikről. Amikor ez megtörténik, és a hajléktalan igyekszik többet tenni magáért, akkor a Máltai Szeretetszolgálat próbál munkahelyet szerezni és lakást bérelni számára, de előfordul, hogy a család fogadja vissza az illetőt. Amikor munkahelye és bérelt lakása is van, a hajléktalanszálló munkatársai néhány hónapig még segítenek neki beosztani a pénzét, magyarázta Székely Róbert.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?