Engedélyezni akarja a kormány az állami vállalatok privatizációját

Elfogadta szerdai ülésén a kormány azt a jogszabálytervezetet, amely hatályon kívül helyezi az állami vállalatok privatizációját kétéves időszakra megtiltó törvényt.

A tavaly elfogadott 173-as törvénnyel a parlament megtiltotta a kormánynak, hogy a következő két évben értékesítse az állami vállalatok részvényeit.

A kormányülést követő nyilatkozatában Florin Cîţu miniszterelnök rámutatott, a 173-as törvény elfogadása "nagy felháborodást és bizalmatlanságot keltett" annak idején, ezért döntöttek már korábban úgy, hogy hatályon kívül helyezik. A szerdán elfogadott tervezet hamarosan a parlament elé kerül.

"Egyértelmű jelzés ez mind a romániai, mind a külföldi befektetők felé arról, hogy ez a kormány támogatja a beruházásokat, tudatában van annak, hogy a fejlődéshez befektetésekre van szükség" - fogalmazott a kormányfő.

Így reagált a PSD

A legnagyobb gazdasági bűntettnek nevezte szerdán Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, a kormány azon döntését, amely a válság közepén hatályon kívül helyezi a román állami vállalatok részvényeladását megtiltó, a szocialisták által kezdeményezett törvényt.

A PSD elnöke arról biztosított mindenkit, hogy a szocialisták megakadályozzák a parlamentben ezt az „aberrációt”. Meglátása szerint "egyetlen civilizált ország sem adta el stratégiai vállalatait semmiért, egy olyan időszakban, amikor padlón van a piac”. „Semmit sem fogtok privatizálni, ami az ország jövőjét veszélyezteti” - szögezte le Ciolacu.

(Címlapon a Hidroelectrica állami vállalat székháza | Fotó: Agerpres)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?