Ismét a román állam ellenőrzése alá kerül a mangaliai hajógyártó vállalat

A korábban privatizált Santierul Naval DMHI Mangalia nevű mangaliai hajógyártó vállalat ismét a román állam ellenőrzése alá kerül, miután Bukarest megállapodott a felekkel, hogy 51 százalékra növeli részesedését a vállalatban.

A megállapodást a román gazdasági minisztérium jelentette be csütörtökön, amely eddig a részvények 49 százalékát birtokolta. A dél-koreai Daewoo 1997-ben vásárolta meg a cég 51 százalékát, és tavaly eladta részesedését a holland Damen Shypyards Groupnak, amely 26 millió dollárért kínált a részvényekért.A román versenytanács ugyan jóváhagyta a tranzakciót, de januárban a román kormány jelezte, élni kíván elővásárlási jogával, így a dél-korai és a holland vállalat közötti tranzakciót nem véglegesítették.

A mostani megállapodás szerint a holland vállalat ingyen átad 2 százalék részvényt a román államnak, így a Santierul Navalnak 51 százalékos részvénypakettje lesz, a hollandok 49 százalékkal maradnak tulajdonosok. A megállapodásról egyéb részleteket nem közöltek.

A minisztérium megállapította, az elmúlt 28 évben először fordul elő, hogy a román állam egy privatizált stratégiai ipari létesítmény fölött ismét átveszi az ellenőrzést. Ezt azzal indokolták, hogy többségi tulajdonosként hatékonyan védeni tudják a román állam érdekeit és a magasan képesített munkaerőt, amely a hajógyárban dolgozik.

A Fekete-tenger partján levő üzem alkalmazottai szerdán Bukarestben tüntettek az újraállamosításért. Ők amiatt elégedetlenek, hogy a vállalat anyagi helyzete cseppet sem rózsás, hiszen a 2700 dolgozót foglalkoztató gyár 2009 óta 600 millió euró adósságot halmozott fel, a helyzetét nehezíti, hogy nincsenek megrendelései.

Kapcsolódók

Kimaradt?