Privatizációs vita miatt beperelte az államot az osztrák OMV

A privatizációs szerződés megszegése miatt beperelte az államot a párizsi nemzetközi kereskedelmi bíróságon az osztrák OMV olajtársaság, a Petrom vállalat többségi tulajdonosa.

Az osztrák társaság éves jelentésében közölte, hogy beperelte az államot, amelytől 34 millió eurót követel a privatizációs szerződésben vállalt környezetvédelmi beruházások megtérítése címén.

A szerződés szerint az állam vállalta, hogy  megtéríti az OMV-nek azokat a környezetvédelmi beruházásokat, amelyeket az egykori állami tulajdonban levő Petrom vállalat által okozott szennyezések kiküszöbölése, valamint a környezet rehabilitálása érdekében kell végrehajtania a szerződéskötést követő 30 évben - állítja az OMV. Az ilyen típusú költségeket, amelyeket a román államtól akarnak behajtani, összesen 542 millió euróra becsülte a vállalat.

Az osztrák társaság tavaly áprilisban értesítette az államot, hogy 34 millió eurót költöttek olajkutak fertőtlenítésére, a környezet rehabilitációjára, és ezt az összeget az államnak kell állnia.

A feleknek 180 nap állt a rendelkezésükre, hogy megegyezzenek, de mivel ez nem történt meg, az OMV március elején a párizsi bírósághoz fordult a kártérítési követeléssel.

Kimaradt?