banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Pert nyert Románia: négyszáz millió eurót fizet az olasz Enel az államnak

Pert nyert Románia a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamaránál az olasz Enel energiavállalattal szemben az egyik volt román állami áramszolgáltató privatizációja miatt kialakult jogi vitában.

A párizsi nemzetközi kereskedelmi kamara a román fél számára rekord összegnek számító 401 millió eurót ítélt meg, így az olasz vállalatnak ennyit kell kifizetnie az Electrica Muntenia Sud dél-romániai áramszolgáltató vállalat 13,5 százalékos részvénycsomagjáért.

A privatizáció 2007-ben történt meg, és a felek később összevitatkoztak azon, hogy az olaszoknak a szerződés értelmében mennyi pénzt kell még fizetniük. A román számvevőszék 2012-ben állapította meg, hogy az olasz vállalat nem teljesítette maradéktalanul a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeit. A román hatóságok ezt követően fordultak a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamarához.

Az Enel csak 300 millió eurót lett volna hajlandó kifizetni, a román hatóságok viszont 521 millió eurót követeltek. A kereskedelmi kamara végül 401 millió euróban állapította meg a részvénycsomag értékét.

Két per is indult az Enel ellen

Az Enel kedden közleményben megerősítette, hogy megkapta a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamara döntését, amit tiszteletben fog tartani. A Bukarestet képviselő ügyvédi iroda közleményében kifejtette, nemzetközi pereskedésben román félnek még soha nem ítéltek meg ekkora összeget.

Románia két pert is indított a párizsi nemzetközi szervezetnél az Enel ellen. Az elsőt tavaly júliusban elvesztette, miután 834,2 millió euró és 378,6 millió lej kártérítést követelt az olaszoktól állítólagos beruházási kötelezettségek elmulasztása miatt. Az eljárás nyomán akkor Romániát 1,5 millió euró perköltség kifizetésére kötelezték.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?