Kétéves privatizációs stopról döntött a parlament

A parlament szerdán elfogadta azt a törvényt, amely megtiltja a kormánynak a következő két évben, hogy állami vállalatok részvényeit értékesítse privatizációs ügyletek révén.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozóinak egy csoportja által beterjesztett jogszabály kimondja, hogy tilos eladni állami vállalatok és bankok részvényeit, függetlenül attól, hogy az állam mekkora részesedéssel rendelkezik az említett társaságokban. A jogszabály a már folyamatban levő privatizációkat is leállítja. A törvény beterjesztői szerint így akarják védeni az állami tulajdont.

A liberális kormány nem támogatta a jogszabályt, a kabinet álláspontja szerint ez a privatizációs stop bizonytalanságot kelt a versenyszférában a román gazdasággal szemben, és a befektetőket eltávolíthatja Romániától. A kabinet emlékeztetett, hogy az elmúlt években lezajlott kisebbségi részvénypakettek értékesítése a bukaresti értéktőzsdén keresztül zajlott, és hasznot hozott az államnak, hiszen ezek előnyös privatizációk voltak. Ludovic Orban miniszterelnök értetlenségét fejezte ki a jogszabállyal kapcsolatban, és jelezte, már folyamatban van a Hidroelectrica országos energiatermelő vállalat kisebbségi részvénycsomagjának privatizálása, de a CEC Bank részvényesei közé is bevonnának magánbefektetőt, hogy versenyképesebb legyen a pénzintézet.

A kormányfő közölte, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak és megtámadják a jogszabályt a taláros testületnél. A várható alkotmányos normakontrollt követően még Klaus Iohannis államelnöknek is alá kell írnia a jogszabályt ahhoz, hogy hatályba léphessen.

(Nyitókép: Illusztráció | saptamanalulasalt.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?