Ezer versenylovat ad el Ukrajna

Ukrajna kormánya az állami vállalatok nagymértékű privatizációjára készül: a következő néhány hónap először 340 céget árusítanák ki, a végső cél pedig az, hogy 2000 vállalattól megszabaduljanak. Ha sikerül a terv, az államnál összesen 15-20, stratégiai jelentőségű ágazatban tevékenykedő cég marad majd - írja a BBC alapján az Index.

A privatizációra azért van szükség, mert az amúgy is nehéz helyzetben levő Ukrajna költségvetését nagyon megterhelik a gazdaságtalanul és korruptan üzemeltetett állami vállalatok: évente 5 milliárd dollár veszteséget termelnek. A folyamatnak valószínűleg lesznek áldozatai, sokak szerint veszélyben vannak például a híres ukrán lótenyésztő-farmok, amelyek jelentős része most állami tulajdonban van. Ukrajnában ma 11 ilyen farm található, összesen több mint 1000 lóval.

Kérdés, hogy ha árúba bocsátják őket, lesz-e rájuk kereslet. Az országot sújtó háború és válság miatt korántsem biztos, hogy pont a költséges és munkaigényes lótenyésztési ágazatba szeretne most sok befektető beszállni - főleg, hogy a farmok többségének bevételének elenyésző része származik magukból a lovakból, a többit egyéb mezőgazdasági tevékenységből teremtik elő. Az állami lovas vállalatok vezetői ezért most a dolgozók és a lovak jövőjéért is aggódhatnak. 

Az állami vállalatok által termelt 5 milliárdos éves deficit (amelyből a lótenyésztés önmagában 10 milliót hoz össze) pontosan annyi pénz, amennyit az ország a nemzetbiztonságra költ. A privatizációs folyamatért felelős minisztériumi csapat szerint ha gazdaságosan üzemeltetnék ezeket a cégeket, ennyi akár a profitjuk is lehetne. Ha privatizálják őket, minimum a veszteségtől megszabadulnak, de jó esetben akár plusz adóbevételt is jelenthetnek az államnak. Ha lesz, aki megveszi őket. 

Kimaradt?