Emil Boc figyelmébe: a 2020-as szint alá esett tavaly a bukaresti metró forgalma

Tavalyelőtt még 87 millióan közlekedtek a fővárosi metróval, tavaly már csak 73 millió volt az utasok száma.

Bukarest az ország talán legzsúfoltabb városa, állandósult forgalmi dugókkal, azonban ennek ellenére tavaly kevesebben utaztak metróval, mint 2020-ban. A földalatti vasutat működtető Metrorex tájékoztatása szerint tavaly 73 millió volt az utasok száma. Ez 16 százalékkal elmarad a 2020-as 87 milliós forgalomtól, annak ellenére, hogy a járvány első évében volt két hónapnyi szinte teljes lezárás.Nem volt tolakodás tavaly a metróállomásokon | Fotó: Metrorex

2019-hez képest az utaslétszám a felénél is kevesebbre csökkent. A koronavírus-járvány kitörése előtti évben 178 millióan vették igénybe a Metrorex szolgáltatásait, amihez képest tavaly 59 százalékos volt a visszaesés.

Áprilisban, májusban és júniusban többen utaztak a bukaresti metróval, mint egy évvel korábban, azonban az összes többi hónapban az utaslétszám kisebb volt, mint 2020-ban. Ebben minden bizonnyal nagy szerepe volt annak, hogy a fővárosban magas azon munkavállalók aránya, akik távmunkában is el tudják látni a feladataikat.

A súlyosan deficites Metrorex vezetősége tavaly 210 millió lejes veszteséggel számolt, azonban valószínű, hogy a forgalom csökkenése miatt az a tervezettnél nagyobb lett. A vállalat 2020-ban is 210 milliós deficittel zárta az évet, 2019-ben 331, 2018-ban pedig 508 millió lej volt a vesztesége.

Kapcsolódók

Kimaradt?