Szerződésbe foglalták a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Hargita megyei tevékenységeit

Két együttműködési szerződés aláírását is megejtették dr. Gyuricza Csaba a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorának Hargita Megyei látogatása alkalmával. A szakember előbb Hargita Megye Tanácsának, majd a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének képviselőivel szentesítette azt a több mint 30 éves együttműködést, amely többek között a székelyföldi szakemberképzésben tudhat magának komoly eredményeket.

Magyarországi és székelyföldi agrár szakemberek, falugazdászok, oktatási szakemberek jelenlétében írták alá szerdán délelőtt Csíkszeredában a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete közötti együttműködési megállapodást.

„Azt tapasztaljuk, hogy Székelyföldön és világszerte hirtelen jönnek a változások. Az elmúlt időszakban a különböző járványhelyzetek Székelyföldet sem hagyták érintetlenül. Ráadásul újabb megrázkódtatásként a szomszédunkban háború dúl, ami egészen új helyzetet eredményezett. Mindezeken túl még számos helyzetre kell gyorsan választ adnunk. Azt gondolom, hiába van kiterjedt tanácsadói hálózatunk, ha nem kapunk folyamatosan friss és aktuális információkat és tudást. Ebben a folyamatban komolyan számítunk a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre és a hozzá tartozó képzési központokra” – fogalmazott az együttműködési aláírás alkalmával Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.Becze István és Gyuricza Csaba | A szerző felvételei

Hozzátette: közel száz helyi szervezettel kötöttek korábban szakmai együttműködést. Tevékenységeik során igyekeznek a gazdálkodókat összefogásra ösztönözni, valamint szeretnék a legaktuálisabb tudást, információkat közölni. Mindennek kereteit foglalták bele a szerdán aláírt együttműködési megállapodásba.

Becze István beszámolt arról is, hogy léteznek már ilyen projektek, amelyek tartalommal való megtöltsésében közös lépéseket tehetnek az egyetemmel. Példaként említette a tavaly útjának indított Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyt és a hozzákapcsolt képzéseket. Fontos eseményként emelte ki a Tusványost, amelyen a Székelyföldi Agrokultúra sátrat ismét „beüzemelik”, az egyetemet pedig várják társszervezőként és szakmai partnerként. Szintén fontos esemény lesz szeptember 23. és 25. között az egyetem székelyföldi képzései elindításának 30 éves évfordulójának megünneplése.

Gyuricza Csaba kiemelte: az együttműködési szerződés aláírásával egy már jól működő kapcsolatot szentesítenek. „Ami miatt nagyon fontosnak tartom ezt az együttműködést, az az, hogy a Székely Gazdaszervezetek Egyesületén keresztül ma azzal az 50 ezer gazdálkodóval lépünk szövetségre, akik itt, Székelyföldön végzik a munkát az agrárium, az agrárgazdaság, az élelmiszergazdaság, a vidékfejlesztés területén” – mondta.

„Az elmúlt három évtizedben több mint 1000 mérnöki diplomát adtunk ki székelyföldi fiataloknak. Ők azok a képzett mérnökök, akik ma itthon végzik a munkájukat, nagykövetei az anyaország és Székelyföld között az agrárium, az élelmiszergazdaság területén létrejött kapcsolatnak, együttműködésnek” – fogalmazott Gyuricza Csaba.

A rektor szerint azért fontosak a megkötött megállapodások, mert az ágazatban dolgozóknak számos új kihívással kell megbirkózniuk. Kiemelte: soha nem volt ilyen dinamikus a fejlődés a mezőgazdaságban, mint napjainkban, és csak az tud versenyképes maradni, aki naprakész tudással rendelkezik. Mint a rektor hangsúlyozta: a kihívásoknak megfelelően a magyar agrár-felsőoktatás is átalakult az elmúlt időszakban. Ennek keretében olyan szakmai központ alakult ki Magyarországon, amely összefogja, integrálja az agrár-felsőoktatás, -innováció, -szaktanácsadás, élelmiszergazdaság területén működő intézményeket.

Ennek keretében négy korábban önállóan működő egyetem integrációjával jött életre egy olyan tudásközpont, amely Közép-Európában a legjelentősebbé vált, és összefogja mindazt a tudást, amely az agrár- és vidékfejlesztés, az élelmiszergazdaság területén nélkülözhetetlen – számolt be Gyuricza Csaba. A különböző kihelyezett képzések sorában megemlítette az alapfokú és mesterképzéseket,a falugazdászok tanfolyamait, a párlatkészítő oktatást, valamint a digitális agrárakadémia intézményét is.

Hargita Megye Tanácsának keddi, parajdi kihelyezett ülésén szavaztak a gödöllői egyetem és a megyei tanács közötti együttműködési megállapodásról, amely ugyanaznap délután hivatalos formát is öltött.

„Sokat köszönhetünk az egyetem jelenlétének a megye életében, oktatás, kutatás, szaktanácsadás terén. Ha csak arra gondolok, hogy a vidékfejlesztés és vadgazdálkodás területén alap- vagy mesterképzésben vagy akár doktori cím megszerzésében volt lehetőségük az évek során megyénk  mezőgazdászainak tudás és  tapasztalat birtokába jutniuk, elégtétel számunkra. Kutatás, fejlesztés és képzés az aláírt együttműködés alappillérei, amely közösségünk gazdasági megerősödését jelenti” – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere örömét fejezte ki, hogy a felnőttképzés a megszületett megállapodás egyik pillére, és bizalmát az iránt, hogy a hosszú távú együttműködés lefektetett alapjai a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Önkormányzata és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete között erősíti a helyi munkaerőt a mezőgazdaságban, az állattartásban, valamint az élelmiszeriparban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?