banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A statisztikusok szerint egyre több felvágottat eszünk, a termelők szerint egyre kevesebbet

A termelők szerint a második negyedévben 6,2 százalékkal kevesebb felvágott fogyott, mint egy évvel korábban. 

2022 első félévében 16 százalékkal több felvágott fogyasztottunk, mint a tavalyi év azonos időszakában, legalábbis az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint. A termelők csak ámulnak a statisztikai adatokon, szerintük ugyanis a fogyasztás nem nő, hanem csökken.Fotó: Pixabay

„Az egyesület tagjaival folytatott beszélgetésekből kitűnik, hogy nem látható a fogyasztás növekedése. Az emberek nagyon figyelnek az árakra, a fogyasztás csökken” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Dana Tănase, a Román Hús Egyesület ügyvezető igazgatója. Az ágazati érdekvédelmi szervezet álláspontja valószínűleg mérvadóbb a statisztikai adatoknál, mivel tagjai között ott vannak a meghatározó piaci szereplő: Cristim, Caroli, Aldis, Agil, Elit, Ifantis, Banat Bun, Meda, Unicarm stb.

A termelők adatai egyértelműen ellentmondanak a statisztikai adatoknak. Az első félévben az országban előállított hústermékek mennyisége 177 640 tonna volt, szemben a tavalyi 169 285 tonnával. Ez 4,9 százalékos növekedésnek felel meg, ami köszönőviszonyban sincs az INS 16 százalékával.

Erre az lehetne a magyarázat, hogy robbanásszerűen megnőtt az import, aminek azonban elenyészően csekély a valószínűsége.

„A boltokban a fogyasztás csökkenését tapasztaljuk, csodáljuk, hogyan boldogulnak szerencsétlen emberek a jelenlegi helyzetben. Jobban odafigyelnek, hogy mit vásárolnak, csökkent a napi vásárlói kosár értéke. A boltok forgalma változatlan, azonban a kosár átlagértéke kisebb” – nyilatkozta Vasile Lucuț, a legnagyobb román kézben levő kiskereskedelmi hálózat, az Unicarm tulajdonosa.

A Román Hús Egyesület adatai szerint 2022 első negyedévében az egy főre eső felvágott fogyasztás 4,67 kg volt, 4 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában. A második negyedévben a fogyasztás 6,2 százalékkal, 4,38 kg-ra csökkent. A szakmai szervezet becslései szerint a harmadik negyedévben is csökkenő tendencia érvényesült a felvágottak fogyasztása terén.

Az Euromonitor piackutató cég tanulmányából az derül ki, hogy 2021-ben egy hazai lakos átlagosan 165 lej értékű felvágottat fogyasztott. Ez 4 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbi értéknél, s figyelembe véve az inflációt, mennyiségileg valószínűleg kismértékű visszaesést vagy stagnálást jelentett.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?