FRISSÍTVE – Árplafont vezetnek be a háztartásoknak havi 255 kilowattóra áramfogyasztásig

A villamos energia árának korlátozása 2023. augusztus 31-ig lesz érvényben a havi 255 kilowattóránál kevesebb áramot használó háztartási fogyasztók számára – derül ki az energiaügyi minisztérium honlapján közzétett sürgősségirendelet-tervezetből. FRISSÍTÉS1: A kormány később elfogata a rendeletet. FRISSÍTÉS2: Az intézkedés havi egymilliárd lejjel terheli meg a költségvetést.

A tervezet szerint 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. között áfával együtt legtöbb 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként az áramért azok a háztartások, amelyeknek a múlt évben az átlagos havi fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát; 100,01 és 300 kilowattóra közötti tavalyi átlagos havi fogyasztás esetén a villamos energia ára áfával együtt nem haladhatja meg a 0,80 lejt kilowattóránként, ha a háztartás 255 kilowattóránál kevesebb áramot használ el egy hónapban; a 255 kilowattórát meghaladó árammennyiségért a szolgáltató által megszabott árat kell fizetni.

A kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozások áfával együtt legtöbb 1 lejt fizetnek kilowattóránként a tavalyi átlagos havi áramfogyasztásuknak megfelelő mennyiség 85 százalékáért; az ezt meghaladó árammennyiségért a szolgáltató által megszabott árat kell fizetni.

A magán- és közkórházak, a magán és az állami oktatási intézmények, a bölcsődék, illetve a magán és az állami szociális intézmények a havi fogyasztásuktól függetlenül legtöbb 1 lejt fizetnek kilowattóránként a villamos energiáért.

A többi közintézmény esetében az árplafon 1 lej kilowattóránként a tavalyi átlagos havi áramfogyasztásuknak megfelelő mennyiség 85 százalékáért; az ezt meghaladó árammennyiségért a szolgáltató által megszabott árat kell fizetni. Azok kedvezményezettek az esetében, amelyek 2021-ben nem használtak áramot, a 85 százalékos arány a szeptember elseje utáni havi fogyasztásukra vonatkozik.Illusztráció: Pixabay

A háztartások 2022. április 1. és 2023. augusztus 31. között áfával együtt legtöbb 0,31 lejt fizetnek a földgázért kilowattóránként; a tavaly 50 000 megawattóránál kevesebb földgázt elhasználó többi fogyasztó és az energiatermelő vállalatok esetében az árplafon 0,37 lej kilowattóránként.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a kabinet csütörtöki ülésének elején elmondta, az energiaárak korlátozásáról és kompenzálásáról szóló, jelenleg hatályban lévő sürgősségi rendelet módosításával a kormány kiterjeszti a lakosságot és a gazdaságot a drágulásoktól megvédő intézkedéseket. Hozzátette, az új sürgősségi rendelet még csütörtökön megjelenik a hivatalos közlönyben, és 2023. augusztus 31-ig lesz hatályos.

A miniszterelnök szerint a jogszabály a romániai háztartások 98 százalékát megóvja a villamos energia és a földgáz árának emelkedésétől. Elmondta: a kormány intézkedett arról is, hogy a tél folyamán a belső piac földgázellátása biztosított legyen, és a villamosenergia-termelésben se legyenek fennakadások.

A kormányfő hozzátette, hogy az új sürgősségi rendelet a visszaszorítja az árspekulációt az áram- és a földgázpiacon.

FRISSÍTÉS1: A kormány 2023. augusztus 31-ig meghosszabbította az energiaárakat korlátozó és kompenzáló intézkedéseket – jelentette be Virgil Popescu energiaügyi miniszter, miután a Ciucă-kabinet elfogadta az energiapiacot szabályozó új sürgősségi rendeletet. A tárcavezető szerint a jogszabály energiatakarékosságra ösztönzi a 100,01 és 300 kilowattóra közötti átlagos havi áramfogyasztású háztartásokat.

Az energiaügyi miniszter azt is elmondta, hogy a jogszabály szigorúan bünteti az egymást követő energiaügyleteket. A tárcavezető szerint a piaci szereplők jellemzően kereskednek egymást közt az energiával, így az áram vagy a földgáz ára mesterségesen megemelkedik. Ezentúl azonban az éves forgalmuk öt százalékának megfelelő összeggel bírságolja majd az Országos Energiaszabályozó Hatóság az egymást követő energiaügyleteket lebonyolító cégeket.

FRISSÍTÉS2:A pénzügyminiszter szerint havi egymilliárd lejjel terheli meg a költségvetést az energiapiacot szabályozó sürgősségi rendelet. Adrian Câciu a kormányülés után újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ezt az összeget az újonnan létrehozott Energiaátállási Alapból fedezik.

A jogszabály azt is előírja, hogy szeptember elsejétől az energia-termelőknek és forgalmazóknak hozzá kell járulniuk az úgynevezett Energiaátállási Alaphoz.

Ez az alap lehetővé teszi az energiaügyi, illetve a munkaügyi minisztérium számára, hogy időben fizesse ki az energiapiaci szereplőknek az energiaár-plafon és a piaci ár különbözetét. Az intézkedés egyben megakadályozza azt, hogy a kereskedők jóval a beszerzési ár fölött értékesítsék az energiát – magyarázta Adrian Câciu.

 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?