Elfogadta a kormány a kőolajkészletek létrehozásáról szóló törvénytervezetet

A kormány szerdán hagyta jóvá a kőolaj és kőolajtermékek minimális készletének létrehozásáról és fenntartásáról szóló törvénytervezetet, amely a 2018/85-ös törvényt módosítja – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A kép illusztráció | Fotó: Agerpres/EPAA tervezet részleteit Virgil Popescu energiaügyi miniszter ismertette. Mint elmondta, a törvénytervezet az Európai Bizottság 2018/1581-es irányelvét ülteti át a hazai jogrendszerbe. Románia már így is megkésett az erre vonatkozó törvény elfogadásával – tette hozzá.

A jogszabály egységességet biztosít európai szinten abban az értelemben, hogy a minimális készleteket legkésőbb minden év július elsejéig kell létrehozni, és 12 hónapon keresztül folyamatosan az adott értéken kell tartani. Ugyanakkor operativitást biztosít a készletezési kötelezettség teljesítésének havi szintű ellenőrzésében, operatív intézkedéseket tesz lehetővé a készletek feltöltésére, és 1000 tonnára emeli a minimális készletek létrehozásának kötelezettségét bevezető küszöbértéket – mondta Popescu.

Kapcsolódók

Kimaradt?