A beruházások teszik ki az Arad megyei költségvetés több mint felét

Személyi kiadásokra kevesebb mint egyötöd részt, infrastrukturális beruházásokra viszont több mint a felét fordítják idén Arad megye költségvetésének – közölte a megyei önkormányzat hétfő délután, miután a képviselők megszavazták a 2021-es büdzsé tervezetét.

A megyei tanács közleménye kiemelte, hogy az elsők között szavazták meg a megye bevételi–kiadási mérlegét, és hogy az összköltségvetés 56,26 százalékát fejlesztésekre fordítják, ami a koronavírus-járvány okozta válság idején jelentős erőfeszítés.

Személyi kiadások terén visszafogottabb lesz idén a kassza – ígérték. A megyeházán dolgozók fizetései és pótlékai nem emelkednek, de szabadságpénzt és üdülési jegyeket sem osztanak idén. A bérköltségek mindössze 15,07 százalékot tesznek ki – hangsúlyozták.

Arad megye teljes költségvetése 405,81 millió lej (majdnem 82,5 millió euró), amiben a bevételek közel egyharmadát (31,33 százalékot, vagyis 127,1 millió lejt) az európai uniós pályázatok vissza nem térítendő támogatásai jelentik. Az áruforgalmi adóból (áfa) a bevételek több mint 25 százaléka származik, saját forrásból majdnem 25, állami költségvetési hozzájárulásból közel 19 százalék származik.

Megszavazták | Fotó: a megyeháza sajtóosztálya

A fejlesztésekre fordított összegek több mint 65 százalékát a megyei rangú utak javítására és felújítására fordítják, emellett elkészítik az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út terveit, felújítják a kápolnási onkológiát és pszichiátriát, az aradi járványkórházat, a szülészetet, bővítik a megyei kórház sürgősségi osztályát, de a megyei önkormányzat fenntartásába tartozó oktatási intézményeket is felújítják, a kulturális intézmények és rendezvények pedig a büdzsé 8 százalékát kapják – összegzett a közleményben Iustin Cionca megyei tanácselnök.

A településeknek – köztük a magyar érdekeltségű helységeknek – járó megyei költségvetési összegek elosztásáról a múltheti tanácsülésen szavaztak a képviselők.

Az Arad Megyei Tanács szerdai (2021.03.31.) rendes ülésén a két RMDSZ-es képviselő, Bölöni György és Péró Tamás, többek...

Közzétette: RMDSZ Arad Megye – 2021. április 1., csütörtök

Annak értelmében Kisiratosnak 300 ezer lejt különítenek el a földgáz bevezetésének megvalósíthatósági tanulmányára, járdák javítására, illetve a polgármesteri hivatal épületének javításaira. Nagyiratosnak 300 ezer lejt különítenek el járdák javítására és a polgármesteri hivatal bővítésére. Tőzmiske 200 ezer lejt kap a vadászi iskola tetőcseréjére, Németpereg 300 ezer lejt a helyi óvoda javítására és parkolóhelyek létesítésére a községben. Sofronyának 100 ezer lejt különítettek el a gázbevezetés megvalósíthatósági tanulmányának és terveinek aktualizálására.

Kapcsolódók

Kimaradt?